Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
From: krys <k...@p...onet.pl>
Date: Tue, 21 Feb 2012 13:48:32 +0100
User-Agent: KNode/4.4.5
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
Subject: Re: Ile zaczynu?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <jh2v6t$nks$2@news.icm.edu.pl> <jhqmau$nl4$1@inews.gazeta.pl>
<4f411e86$0$1258$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrapq$ssd$1@inews.gazeta.pl>
<4f413459$0$26707$65785112@news.neostrada.pl>
<jhrdkk$8s1$1@inews.gazeta.pl>
<4f436969$0$1226$65785112@news.neostrada.pl>
<4f437f37$0$1276$65785112@news.neostrada.pl>
<4f43845e$0$1279$65785112@news.neostrada.pl>
<4f438c44$0$26696$65785112@news.neostrada.pl>
Followup-To: pl.rec.kuchnia
MIME-Version: 1.0
Lines: 58
Message-ID: <4f4392a2$0$26710$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.41.109
X-Trace: 1329828514 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26710 79.185.41.109:37579
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342456
Ukryj nagłówki
Qrczak wrote:
> Dnia dzisiejszego niebożę krys wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> Qrczak wrote:
>>
>>>> Kleisty to mi czysto żytni wychodził. Albo nieposolony;-).
>>>> Pszenno-żytni wychodzi normalnie.
>>>
>>> A to musiałabym się zapytać TŻa, bo ostatnio z niedomiaru mąki żytniej
>>> musiałam pszenną pooszukiwać. A on je ten chleb.
>
> Spytałam. Ten się nie przylepia.
No, to musiał byc blad technologiczny.
>
>> Żytni w ogóle sprawia wrażenie cięższego i bardziej wilgotnego. Ale do
>> noża się nie klei. No i przychodzi mi na myśl, że medea mogła go po
>> prostu nie dopiec.
>> U mnie w domu pod trzech lat nie było kupnego chleba, bo nikt nawet nie
>> ruszy;-) Bułki czasem kupuję, jak mi się piec nie chce.
>
> Młody je bułki. Stary chleb.
Mój Młody na początku wybrzydzał. Teraz wybrzydza na kupny.
>
>> BTW - mojego chleba łyżką się wymieszać nie da, "tymi ręcami" trza się
>> nawygniatać, jako i babcia wygniatali. I strukturę ma bardziej zwięzłą,
>> niż ten z obrazków.
>
> Nie podejmuję się żytniego palcem ruszać. Raz mi się zachciało i miałam
> potem łapy oblepione burą gliną... ble...
Ojtam. No oblepione. Da się oskrobać. A jakby sie chciał wytrabiac solidnie,
to pewnie samo by odeszło, jak drożdżowe. Ale żeby mój łyżką wyrobić, to
chyba musiałabym ją do jakiejś turbiny przyczepić.
> A ten z obrazków był pszenno-żytni z zaniedbania okołozakupowego. Raczej
> mi się nie zdarza takowe.
Ja mam tak daleko do mąki, że mi sie zdarzało:-) Ale mam teraz po woreczku
50kg;-). to mi tylko pełnoziarnistej brakło.
> A gdzieś tam zostawiłam obrazki poprzedniego któregoś wypieku, gdzie
> więcej było ptasiej karmy i tylko z żytniej mąki. A ostatnio głównie z 720
> piekę, bo mi się nie chce sobotnim bladym świtem na targ popylać.
Widziałam, ładne były, z ptasią karmą. Ja mam obie (pszenną i żytnią) ok.
720 - 750. Żytnia mąka w mojej okolicy jest nie do kupienia w normalnym
trybie, ale muszę sprawdzić czy TESCO ma w ofercie, bo wyrosło tylko 25 km
ode mnie.
--
Pozdrawiam
J.
www.kontestacja.com
|