Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.dialog.net.
pl!not-for-mail
From: Anai <a...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Date: Sun, 12 Jan 2014 23:36:34 +0100
Organization: Dialog Net
Lines: 38
Message-ID: <lav5dh$mgs$1@news.dialog.net.pl>
References: <lars39$ng9$1@node2.news.atman.pl> <lasg0b$ho7$1@news.dialog.net.pl>
<52d1c6b9$0$2151$65785112@news.neostrada.pl>
<lashng$igh$1@news.dialog.net.pl>
<52d1cb4a$0$2375$65785112@news.neostrada.pl>
<lasifh$irj$1@news.dialog.net.pl>
<52d1d04b$0$2168$65785112@news.neostrada.pl>
<lauth4$iti$1@news.dialog.net.pl>
<y2b5cjdeqqpq$.huxvp2drt3ei.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 78.9.29.238
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.dialog.net.pl 1389566197 23068 78.9.29.238 (12 Jan 2014 22:36:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@d...net.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Jan 2014 22:36:37 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:24.0) Gecko/20100101
Thunderbird/24.2.0
In-Reply-To: <y2b5cjdeqqpq$.huxvp2drt3ei.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354165
Ukryj nagłówki
W dniu 12.01.2014 22:09, Ikselka pisze:
>
>> Poza tym mąka opisie Joasi nie służy cudownemu zmiękczaniu steków
>> a ma jedynie zapobiec nadmiernemu pryskaniu tłuszczu przy smażeniu
>
> No i własnie tutaj się zdziwiłam, bo pierwsze słyszę, żeby mąka tak
> wpływała na tłuszcz. Według mnie jedynie jej działanie to jej
> przyrumienienie na wierzchniej warstwie mięsa, ale to nie mięso się wtedy
> rumieni, tylko mąka - czyli jest tu efekt wizualny rumienienia, tyle że to
> rumiana cieniutka warstewka mąki na mięsie daje to złudzenie.
>
Myślę, że może raczej chodzić o to, że oprószone mąką mięso nie jest aż
tak mokre, jak mięso bez tej mąki i dlatego po zetknięciu z gorącym
tłuszczem pryska mniej - ale jak mówiłam, mnie to pryskanie aż tak
bardzo nie przeraża, żeby musieć go niwelować w ten sposób...
Udawało mi się przeżyć skaczącą po patelni wątróbkę (ta to dopiero
potrafi pryskać), to i steki od czasu do czasu przeżyję ;)
> I kolejna rzecz - o co chodzi z mieszaniem masła i oleju w celu
> zapobieżenia przypaleniu masła?
He, he, he - a tu Ci nie jestem w stanie sensownie odpowiedzieć ;)
Nie wiem skąd mi się to wzięło, ale chodzi raczej o takie niczym nie
uzasadnione przekonanie, że rozcieńczone w oleju masło przypali się mniej :D
... ale wersja z oszczędzaniem też am sens :D
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
|