Data: 2003-09-15 08:43:48
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja.
=========
Owszem, mam super jajka :-}, ale te, które gotuję są zwykłe, fermowe.
=========
> Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
> bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie
=========
Tak, czasem jajko pęknie, ale NIE WYCIEKNIE bo wcześniej zdąży się ściąć i o
to chodzi (chyba, że robisz pisanki).
=========
> Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
> fizyki?
=========
Przyszło. Ale wiem też z lekcji fizyki, że zjawisko osmozy, o które zapewne
Ci chodzi nie działa w trakcie trzech minut gotowania. Różne ciekawe efekty
możnaby zaobserwować po kilku, może kilkudziesięciu godzinach, co nadal nie
wyjaśnia w jaki sposób ocet lub sól ma wpłynąć na niepękanie jaj?
Zauważyłaś, że ogromna ilość porad kuchennych z różnych pisemek traktuje
sól, cukier, ocet itp. jako złoty środek, który ma zaradzać w kuchni niemal
wszystkiemu?
A to dodaj szczyptę soli do śmietany, aby się nie ścięła, a to octu do jaj,
a to tego do tamtego, aby coś źle nie poszło. Większość tych cudownych
sposobów w żaden sposób nie trzyma się kupy i nie ma racjonalnego
wyjaśnienia. Są to typowe obrządki mające zaradzić brakowi umiejętności lub
złej jakości produktów.
waldek
|