Data: 2003-09-15 07:54:47
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk3om5$c8i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A cóż to za gusła i zabobony? Przecz z cIEMNOGRODEM!
>
> Jajka pękają kiedy wrzuci się je do wrzątku bo obijają się wtedy o siebie
i
> o dno, pękają i wyciekają. Najprościej zapobiec więc temu wkładając je do
> zimnej wody i doprowadzać do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Zanim zaczną
> podskakiwać na bąbelkach, we wrzątku, zdążą się ściąć pod skorupką i nie
> będą wyciekać. Gotowała tak moja babcia, mama i gotuję tak ja. Jeszcze
nigdy
> żadne jajo mi nie wyciekło mimo, że nie używam czosnku, octu, soli, ani
> makagigi. A jaja wyciągam prosto z lodówki.
> Tu nie trzeba żadnych czarów, wystarczyło uczyć się fizyki.
No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja. Owszem, w
przypadku dobrych jaj od "chodzonych" ;) kur wystarczy postepowac jak
opisales. Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie - gdy ma zbyt
cienka skorupke. Zdarza sie to zwlaszcza w przypadku jaj z kurzych ferm,
gdzie kury nie otrzymuja wszystkich potrzebnych srodkow odzywczych.
Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
fizyki?
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|