Data: 2003-09-15 07:09:57
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> * Gdy chcemy przy gotowaniu na miekko jajek uniknac ich pekania
> pamietajmy, zeby wyjac je z lodowki pare godzin wczesniej; nie
> zapomnijmy tez o mocnym posoleniu wody
> - ja mysle ze zamiast tego mozna je przed gotowaniem troche
> pomoczyc w cieplej wodzie
>
> * Nawet popekane jajko mozna bez obawy wlozyc do wody i gotowac na
> miekko, jesli pekniete miejsce uprzednio posmarujemy sokiem z
> przecietego na pol zabka czosnku
>
> * Jesli w czasie gotowania jajek peknie skorupka, wystarczy wlac do
> wody troche octu, a bialko z niej nie wyplynie
=========
A cóż to za gusła i zabobony? Przecz z cIEMNOGRODEM!
Jajka pękają kiedy wrzuci się je do wrzątku bo obijają się wtedy o siebie i
o dno, pękają i wyciekają. Najprościej zapobiec więc temu wkładając je do
zimnej wody i doprowadzać do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Zanim zaczną
podskakiwać na bąbelkach, we wrzątku, zdążą się ściąć pod skorupką i nie
będą wyciekać. Gotowała tak moja babcia, mama i gotuję tak ja. Jeszcze nigdy
żadne jajo mi nie wyciekło mimo, że nie używam czosnku, octu, soli, ani
makagigi. A jaja wyciągam prosto z lodówki.
Tu nie trzeba żadnych czarów, wystarczyło uczyć się fizyki.
waldek
=========
|