Data: 2003-09-14 12:51:15
Temat: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Od: Sabinka <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 13 Sep 2003 17:21:46 +0200, "Magdalena Witkowska"
<s...@x...pl> wrote:
>Idealne. Jeszcze nie zdarzyło mi sie, by jajko peklo ani na siedzisku ani
>pozniej w wodzie. A jesli juz peknie to w wodzie i na tyle pozno, ze bialko
>nie wycieka
To moze w temacie pare porad z "Dobre rady pani Zofii" Z.
Dziegielewskiej, ktore to aktualnie przegladam:
* Gdy chcemy przy gotowaniu na miekko jajek uniknac ich pekania
pamietajmy, zeby wyjac je z lodowki pare godzin wczesniej; nie
zapomnijmy tez o mocnym posoleniu wody
- ja mysle ze zamiast tego mozna je przed gotowaniem troche
pomoczyc w cieplej wodzie
* Nawet popekane jajko mozna bez obawy wlozyc do wody i gotowac na
miekko, jesli pekniete miejsce uprzednio posmarujemy sokiem z
przecietego na pol zabka czosnku
* Jesli w czasie gotowania jajek peknie skorupka, wystarczy wlac do
wody troche octu, a bialko z niej nie wyplynie
--
Pozdrawiam, Sabina
|