Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfee
d.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak jajka na miekko? pekanie jajek
Date: Mon, 15 Sep 2003 09:54:47 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 34
Message-ID: <bk3qeu$lcu$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bjv0pq$fq$1@inews.gazeta.pl> <bjv93a$l4l$1@inews.gazeta.pl>
<bjvah1$olm$1@inews.gazeta.pl> <bjvan7$p4s$1@inews.gazeta.pl>
<bjvbc6$qmg$1@inews.gazeta.pl> <bjvcmt$jc9$1@news.onet.pl>
<b...@s...re> <bk3om5$c8i$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ph131.torun.sdi.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1063611679 21918 217.97.59.131 (15 Sep 2003 07:41:19
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Sep 2003 07:41:19 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:173312
Ukryj nagłówki
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bk3om5$c8i$1@nemesis.news.tpi.pl...
> A cóż to za gusła i zabobony? Przecz z cIEMNOGRODEM!
>
> Jajka pękają kiedy wrzuci się je do wrzątku bo obijają się wtedy o siebie
i
> o dno, pękają i wyciekają. Najprościej zapobiec więc temu wkładając je do
> zimnej wody i doprowadzać do wrzenia na niezbyt dużym ogniu. Zanim zaczną
> podskakiwać na bąbelkach, we wrzątku, zdążą się ściąć pod skorupką i nie
> będą wyciekać. Gotowała tak moja babcia, mama i gotuję tak ja. Jeszcze
nigdy
> żadne jajo mi nie wyciekło mimo, że nie używam czosnku, octu, soli, ani
> makagigi. A jaja wyciągam prosto z lodówki.
> Tu nie trzeba żadnych czarów, wystarczyło uczyć się fizyki.
No wybacz, moze masz jakies super jajka, ktore nie pekaja. Owszem, w
przypadku dobrych jaj od "chodzonych" ;) kur wystarczy postepowac jak
opisales. Ja podobnie jak Ty wkladam zimne (z lodowki) jajka do zimnej wody
bez soli, octu itp., natomiast zdarza sie, ze jajko peknie - gdy ma zbyt
cienka skorupke. Zdarza sie to zwlaszcza w przypadku jaj z kurzych ferm,
gdzie kury nie otrzymuja wszystkich potrzebnych srodkow odzywczych.
Nie przyszlo Ci do glowy, ze ta sol oraz ocet wynikaja wlasnie z praw
fizyki?
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|