Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!unlisys!news.snafu.de!newsfeed.tli.de!newsfeed.cwix.com!newsfe
ed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak sie piecze chleb/Zakwas i chleb
References: <86ak6t$gq2$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@n...casema.net>
<86f97v$pdc$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@n...casema.net>
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 54
Date: Mon, 24 Jan 2000 09:52:32 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.218.87
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 948736637 207.71.218.87 (Mon, 24 Jan 2000 09:57:17 PST)
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jan 2000 09:57:17 PST
X-Received-Date: Mon, 24 Jan 2000 09:57:17 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:21659
Ukryj nagłówki
SKiBA wrote:
> Moj pierwszy chleb wlasnie pokroilem... wyszedl niezly, troche za
> dlugo pieklem, no.. ale to nie jest polski chleb. Nie ma tego kwasu.
> Tego jeszcze nie umiem zrobic. Bardziej przypomina mi chleb
> luxemburski.
Prawdziwy chleb jest na zakwasie. Jezeli chcesz sie pobawic, to zrob swoj
zakwas:
Prosty zakwas
W duzym sloiku wymieszac dokladnie 2 szklanki cieplej wody, 50 gr swiezych
drozdzy, 1 lyzke cukru, 1 szklanke maki. Przykryc gaza, albo sciereczka i
zostawic w temperaturze pokojowej. Od czasu do czasu pomieszac, zeby nie
kipialo, jak drozdze beda rosly. Po 6-8 godzinach powinno sie uspokoic.
Zamieszac dobrze i odstawic na 2-3 dni w temperaturze pokojowej (czy kuchennej
:). Po 3 dniach odlac 1 szklanke zakwasu na chleb, dodac 1/2 szklanki cieplej
wody i 1/2 szklanki maki. Gdy zabulgoce, odstawic do lodowki (przykryc). W
lodowce zakwas moze zyc sto lat, jezeli jest karmiony co dwa tygodnie
(najlepiej co tydzien). Karmi sie zakwas przez ujmowanie czesci i dodawanie
maki i wody (pol na pol) w takiej samej ilosci, jaka sie ujelo. Jesli zakwas
nabierze rozowego koloru, nalezy go wyrzucic. Aby nadac zakwasowi mocniejszy
charakter, mozna do niego dodac kawalki wyrosnietego, nie-upieczonego ciasta
chlebowego, ktore postalo dzien w pokojowej temperaturze. Do zakwasu nie nalezy
dodawac soli, ani kawalkow ciasta chlebowego, ktore bylo solone.
Chleb na zakwasie
1 szklanka zakwasu
1/2 szklanki bardzo cieplej wody
1 szklanka maki wysoko glutenowej
1/4 szklanki maki zytniej, ciemnej
1 szklanka maki pszennej (albo dwie - ile wejdzie, zeby chleb nie byl lepki)
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka kminku
Zakwas doprowadzic do temperatury pokojowej. W misce wymieszac wode z sola,
dodac zytnia make, wymieszac, dodac zakwas, wymieszac, dodac pozostale
skladniki i wyrobic ciasto miekkie, ale nie lepiace sie. Regulowac lepkosc
ciasta przez dodawanie pszennej maki. Gdy gladkie, i elastyczne, uformowac w
bochenek, obtoczyc w mace, naciac w poprzek ostrym nozem, przykryc sucha
sciereczka, i odstawic w cieple miejsce na 6 godzin (ja wlaczam swiatlo w
wylaczonym piecu i to daje mi wystarczajaca temperature). Rozgrzac piec do
260C/500F. Tuz przed wlozeniem chleba do pieca wrzucic na dno pieca kilka
kostek lodu i szybkim ruchem wstawic chleb, zamknac piec. Ten topiacy sie lod i
para z niego daja chleb bardziej sprezysty, gumiasty. Chleb piecze sie 18-20
min. 3-4 minuty przed ostatecznym wyjeciem umoczyc pedzel kuchenny lub
sciereczke w wodzie i opedzlowac caly bochenek woda. Da to chrupka skorke.
Zostawic w piecu na 3 minuty, wyjac, ostudzic na kratkach. Kroic zebatym nozem.
Powodzenia
Magdalena
|