Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Date: Wed, 15 Jun 2016 21:24:29 +0200
Organization: private
Lines: 65
Message-ID: <o...@t...home>
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home> <njs78p$fkn$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: 78.10.92.176
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1466018718 23750 78.10.92.176 (15 Jun 2016 19:25:18
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 15 Jun 2016 19:25:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372153
Ukryj nagłówki
W dniu .06.2016 o 20:36 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
>>
>> Użytkownik "Trefniś" <t...@m...com> napisał w wiadomości
>> news:op.yi32sw16mtaby1@tncap.home...
>> W tej chwili badam zawartość starych ksiąg kulinarnych i opracowań
>> historyków pod kątem kiszenia kapusty :)
>> Ale widzę, że to raczej niepotrzebna praca. Żadnych rewelacyjnych, a
>> istotnych szczegółów nie znalazłem.
>> A efekty powalają, w porównaniu z kapustą sklepową. Naprawdę!
>>
>> Ktoś powie, że to jeszcze nie sezon, na zimę kisi się jesienią...
>> Młodą kapustę też ciężko poszatkować.
>> Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć w lecie świeżo ukiszoną
>> kapustę.
>> Jesienią ukiszę na zimę, dysponując doświadczeniami.
> Mloda kapusta nigdy nie dotrwala u mnie stanu dostatecznego ukiszenia
> Zawsze podjadalam przy kazdym "ubijaniu"A poza tym mozna kisic nie tylko
> kapuste i ogorki, ale niemal wszelakie warzywa, np. seleri marchewka sa
> naprawde pyszne.
Potwierdzam w 100%, kapustka wyśmienita :)
Ogórasy to już banał (choć pyszny), z warzyw kisiłem jeszcze tylko buraki
na barszcz wielkanocny.
Natomiast nasłuchałem się wielu zachwytów nad każdym warzywem, które ktoś
ukisił.
Szczególnie chwalone były brokuły - chyba warto spróbować.
Co ciekawe, w książce "Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko"
Hanny i Pawła Lis wyczytałem, że nasi przodkowie prawdopodobnie kisili
sałamachę/sałapuchę (czyli mieszaninę - warzywa wszystkie na raz) w dołach
ziemnych. Ale też możliwe, że ryby i ptactwo (za K. Moszyńskim).
Ciekawe, że już zaprzestano fermentacji mlekowej mięs. To chyba nie był
zbyt pewny sposób konserwacji? :)
--
Trefniś
|