Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <nj4jtb$2t7$1@mx1.internetia.pl>
<nj4q0m$d89$1@dont-email.me> <nj4qk4$r61$1@mx1.internetia.pl>
<nj4rgt$i5v$1@dont-email.me>
<5755f442$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<5757361c$0$700$65785112@news.neostrada.pl>
<1sctjqcrk2yit$.hm1c7mhod148$.dlg@40tude.net>
<njppar$4gp$1@node1.news.atman.pl> <o...@t...home>
<1xrbx657mbmd6.1p3qxfo21axwt$.dlg@40tude.net>
<o...@t...home>
Date: Thu, 16 Jun 2016 00:13:09 +0200
Message-ID: <15weud9d5e1s3$.975w6asisoyw.dlg@40tude.net>
Lines: 58
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.159.229
X-Trace: 1466028785 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22843 95.49.159.229:15753
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372156
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 15 Jun 2016 20:25:34 +0200, Trefniś napisał(a):
> W dniu .06.2016 o 00:01 Ikselka <i...@g...pl> pisze:
>
>> Dnia Tue, 14 Jun 2016 23:11:43 +0200, Trefniś napisał(a):
>>
>>> W dniu .06.2016 o 22:26 samya <s...@p...onet.pl> pisze:
>>>
>>> (...)
>>>> Gdybym zarabiala tyle, co "miniminister" Ziobro, zrobilabym zlecenie
>>>> stale na wybrany cel harytatywny. I zapewne bym sie tym nie
>>>> chwalila....
>>>
>>> "Gdybyśmy mieli blachę, robilibyśmy najlepsze konserwy na świecie. Ale
>>> nie
>>> mamy też mięsa."
>>
>>
>> Nic dodać, nic ująć,poza tym tu (wyjątkowo) powinieneś napisać "blahę"
>> 3-))
>
> Ależ mi "ludzie ociężali umysłowo, nażucili bezmyślnie" taką ortografię...
> Wolę czas spędzić na nauce w innych dziedzinach, niż marnotrawić na nową
> ortografię.
>
> W tej chwili badam zawartość starych ksiąg kulinarnych i opracowań
> historyków pod kątem kiszenia kapusty :)
> Ale widzę, że to raczej niepotrzebna praca. Żadnych rewelacyjnych, a
> istotnych szczegółów nie znalazłem.
> A efekty powalają, w porównaniu z kapustą sklepową. Naprawdę!
Ba 3-)
>
> Ktoś powie, że to jeszcze nie sezon, na zimę kisi się jesienią...
> Młodą kapustę też ciężko poszatkować.
> Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieć w lecie świeżo ukiszoną
> kapustę.
Jak najbardziej warto. Byle nie tę "najpierwszą" młodą, wczesną, co to się
pojawia już w maju, lecz tę średniowczesną, letnią, bo ma więcej cukrów. No
i musi być przed kiszeniem wybielona, bo kiszenie zielonej daje gorycz w
kiszonce.
>
> Jesienią ukiszę na zimę, dysponując doświadczeniami.
>
> Darujcie sobie:
> "Nigdy nie przyszłoby mi do głowy kisić kapustę, skoro mogę ją kupić w
> Biedronce" parafrazując lokalnego myśliciela.
> :)
He he, kiszę od dosyć dawna, to wiem, o czym piszesz - a w tym roku poszłam
jeszcze dalej, bo w moim warzywniku rośnie coś około 40 sztuk późnej
Kamiennej Głowy do jesiennego kiszenia, nie mówiąc oczywiście o słusznej
grzędzie wczesnej na bieżace zużycie. Doszłam albowiem do wniosku, że kupna
świeża kapusta do kiszenia też mnie nie zadowala - jakaś taka gorzkawa
często bywa, przenawożona...
|