Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KU_PAMIĘCI... Re: KU PAMIĘCI...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: KU PAMIĘCI...

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "kogutek" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KU PAMIÄ&#732;CI...
Date: Mon, 15 Nov 2010 04:31:08 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 68
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <4ce026ea$0$27035$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1289791868 27013 213.180.130.18 (15 Nov 2010 03:31:08 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Nov 2010 03:31:08 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 46.113.70.80, 10.174.28.62
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.12)
Gecko/20101026 AskTbVD/3.8.0.12304 Firefox/3.6.12
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:331556
Ukryj nagłówki

> U&#197;&#188;ytkownik "konieczko" <t...@o...pl> napisa&#197;&#8218; w
wiadomo&#197;&#8250;ci
> news:ibp416$q98$1@news.onet.pl...
> >W dniu 2010-11-14 14:23, vcore pisze:
> >> W dniu 2010-11-14 13:12, Misiek pisze:
> >>> Ile jest w nich tak na prawde miesa? 2%? 5%?
> >>
> >> Najta&#197;&#8222;sze par&#195;&#179;wki majÄ&#8230; ok 20% miÄ&#8482;sa (To
zdaje siÄ&#8482; dozwolone minimum),
> >> najlepsze 70-80 (Berlinki maja chyba 75%, polecam), reszta to przyprawy,
> >> emulgatory i wype&#197;&#8218;niacze na bazie soi, a sÄ&#8230; tanie bo nie robi
siÄ&#8482; ich z
> >> dobrego miÄ&#8482;sa, par&#195;&#179;wki to g&#197;&#8218;&#195;&#179;wnie
zmielone odpady produkcyjne jak sk&#195;&#179;ry,
> >> chrzÄ&#8230;stki czy podroby, a tak&#197;&#188;e niewielka
ilo&#197;&#8250;Ä&#8225; miÄ&#8482;sa z g&#197;&#8218;&#195;&#179;w czy kurzych
> >> &#197;&#8218;ap
> >
> > Polecasdz berlinki a to gowno jest w gazurze zamiast dymu.
>
> Kiedy&#197;&#8250; po&#197;&#8250;wiÄ&#8482;ci&#197;&#8218;em wiÄ&#8482;cej czasu i
sprawdzi&#197;&#8218;em ca&#197;&#8218;Ä&#8230; p&#195;&#179;&#197;&#8218;kÄ&#8482; z
wÄ&#8482;dlinami w
> Makro. Nie znalaz&#197;&#8218;em ANI JEDNEGO produktu, kt&#195;&#179;ry
by&#197;&#8218;by pozbawiony
> konserwant&#195;&#179;w lub nastrzykiwany. Nawet wy&#197;&#188;szej
jako&#197;&#8250;ci wÄ&#8482;dliny wyprodukowane
> 100g z 130g te&#197;&#188; majÄ&#8230; ogromnÄ&#8230; ilo&#197;&#8250;Ä&#8225;
chemii. Zatem mo&#197;&#188;na zak&#197;&#8218;adaÄ&#8225;, &#197;&#188;e
> wszystkie wÄ&#8482;dliny to g&#195;&#179;wno i nie warto ich kupowaÄ&#8225;. Ja nie
kupujÄ&#8482; od lat.
>
> Niewiele lepsza sytuacja jest z serami &#197;&#188;&#195;&#179;&#197;&#8218;tymi.
<90% ma w sk&#197;&#8218;adzie barwnik
> (majÄ&#8230;cy oszukaÄ&#8225; wyewoluowane przez tysiÄ&#8230;clecia
zmys&#197;&#8218;y) i konserwant.
> Pozosta&#197;&#8218;e prawdopobonie te&#197;&#188; majÄ&#8230;, tylko
zatajajÄ&#8230; informacjÄ&#8482;.
>
> Coraz trudniej o &#197;&#188;ywno&#197;&#8250;Ä&#8225;. Za komuny na kartki
by&#197;&#8218;o &#197;&#8218;atwiej.
>
> --
> Jan Werbi&#197;&#8222;ski       O0oo....._[:]) bul, bul, bul
> Prywatna http://www.janwer.com/
> Nasza siec http://www.fredry.net/
>
Nie popadaj w przesadę. Nie istnieją wędliny bez konserwantów. Sama sól kuchenna
nie wystarcza. Potrzebny jest środek zwany nitrującym albo nitrytem. Kiedyś była
to saletra. Została wycofana i zakazano jej stosowania kiedy stwierdzono że jest
bardzo szkodliwa. Zastąpiono ją inną nie szkodliwą substancją. Jest jeden hak.
Substancja ta staje się nieszkodliwa pod warunkiem przeprowadzenia właściwej
obróbki cieplnej. Nastrzykiwanie to nic złego. Od dawna nastrzykuję wędzonki
które robię. Wiesz co jest złe w kupnych wędzonkach? Przede wszystkim
przekroczenia konserwantów, środków nitrujących. W jakimś raporcie Sanepidu
znalazłem informacje że przekroczenia były od 10 do 100 razy. Wędzonki nie
przechodzą pełnej obróbki termicznej bo jest droga. Wędzenie w wodnym preparacie
dymu, tzw dymem w płynie to najlepsza ze znanych metod wędzenia. Producentów
preparatu jest na Świecie niewielu. Jakość preparatu jest bardzo wysoka. Mięsu
jest obojętne czy środki konserwujące wchłonie z żywego dymu czy z aerozolu dymu
w płynie. Dym w płynie to bardzo dobre rozwiązanie. Trzeba tylko ściśle
przestrzegać technologii jaką opracował producent dymu. Chyba nie wiesz nic o
wędlinach wyższej jakości że piszesz 130g mięsa na 100g wędliny. Ubywanie wagi
jest czymś naturalnym. 100 ze 130 jest w kabanosach. Czyli wędlinach które
podlegają procesowi podsuszania. 100 ze 130 to oszustwo. Mam w lodowce kiełbasę
według własnego przepisu. Z kilograma mięsa po wysuszeniu zostało nie więcej niż
40 deko. Jak smakuje taka podsuszana kiełbasa zrobiona z szynki, łopatki,
boczku, golonki, podgardla. Zawierająca w składzie suszoną paprykę i suszone
pomidory nie jestem w stanie opisać. A nawet jak by mi się to udało to i tak nie
masz punktu odniesienia żeby z czymś porównać. Są w niej konserwanty, takie same
jakich używa przemysł. Byłą wędzona w nowoczesnej elektrycznej wędzarni.
Przeszła pełną obróbkę cieplną. Ma tylko jedną wadę. Kilogram kosztuje mnie
sporo ponad 20 złotych za kilo. A jak wyschnie że nie ma szansy żeby ją odgryźć
to prawie 5 dych kilo. Żeby zjeść taką bardzo wysuszoną kiełbasę ścieram ją na
tarce. Ty szukasz dziury w całym i piszesz że " chemia". Używam dokładnie tej
samej chemii co przemysł. Chemia jest dobra. Niedobre jest jej nieumiejętne
stosowanie. Używam również glutaminianu sodu. Preparat sojowy nie jest mi obcy.
Jeśli jest go ok 5% to bardzo podbija zapach i przez to smak. Na dodatek zawiera
bardzo korzystne dla człowieka związki chemiczne.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
15.11 Panslavista
15.11 Dariusz K. Ładziak
15.11 Misiek
15.11 Jan Werbinski
15.11 kogutek
15.11 konieczko
15.11 dr Kamil Wypłosz
16.11 Misiek
16.11 Misiek
16.11 vcore
16.11 JaMyszka
17.11 Jan Werbinski
17.11 JaMyszka
17.11 Jan Werbinski
18.11 Als
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?