Data: 2011-03-17 08:52:28
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
> >> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
> >> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
> >> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
> >> termiczna może tu coś zmieniać?
> >
> > Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
> > przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
> > na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
> > swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
> > wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
> > potrawy.
> >
> Moja propozycja jest następująca. Zmień książki które czytasz albo
> zacznij czytać.
Coś polecasz?
--
Antek Emigrant
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Czy 2 miliony lat eolucji mogą się mylić!?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|