Data: 2011-03-17 00:43:20
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: Filip KK <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-14 10:12, Antek Emigrant pisze:
>> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
>> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
>> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
>> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
>> termiczna może tu coś zmieniać?
>
> Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
> przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
> na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
> swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
> wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
> potrawy.
>
Moja propozycja jest następująca. Zmień książki które czytasz albo
zacznij czytać.
|