Data: 2011-03-14 09:12:07
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
> termiczna może tu coś zmieniać?
Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
potrawy.
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Dieta do której przystosowały nas 2 miliony lat ewolucji!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|