Data: 2011-03-17 19:00:22
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Alek" <alek67@PRECZ_ZE_SPAMEM.poczta.onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Filip KK" <n...@n...pl> napisał
>
>>>>> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
>>>>> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy
>>>>> wynik
>>>>> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka,
>>>>> koktail) to
>>>>> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.?
>>>>> Obróbka
>>>>> termiczna może tu coś zmieniać?
>
> Cebula surowa zawiera około 30-40kcal, a smażona 120-160kcal.
Czy nie dlatego, że jest smażona na tłuszczu?
Ja w moim pytaniu założyłem, że skrupulatnie uwzględniam wszystkie
składniki (a więc i ten tłuszcz). Interesuje mnie czy w efekcie
obróbki termicznej zachodzą jakieś przemiany powodujące że
kaloryczność gotowej potrawy jest inna niż suma kaloryczności
wszystkich składników.
|