Data: 2011-03-17 17:44:11
Temat: Re: Kaloryczność potrawy
Od: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >>>> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
> >>>> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
> >>>> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
> >>>> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
> >>>> termiczna może tu coś zmieniać?
> >>>
> >>> Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
> >>> przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
> >>> na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
> >>> swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
> >>> wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
> >>> potrawy.
> >>>
> >> Moja propozycja jest następująca. Zmień książki które czytasz albo
> >> zacznij czytać.
> >
> > Coś polecasz?
> >
> Nie, nic Ci nie polecę, bo nie znam książki z którą bym się nie pokłócił.
>
> Dla Twojej i autora wątku wiadomości:n
> Cebula surowa zawiera około 30-40kcal, a smażona 120-160kcal. To tylko
> przykład smażonej cebuli. Jeśli coś pieczemy, to w wodzie i tłuszczu
> ociekającym mamy mnóstwo kalorii, które są jednakowoż wchłaniane przez
> produkty, które robimy. Wszystko zależy od tego jak robimy, co pieczemy
> i z jakimi składnikami.
Jasne ale w tym przypadku zwiększenie kaloryczności potrawy to nie wynik
obróbki termicznej (o którą pytał założyciel wątku) tylko dodanie do
niej dodatkowej porcji tłuszczu (przy smażeniu nie do uniknięcia).
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Dieta do której przystosowała nas ewolucja!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|