Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.m10r2.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "Antek Emigrant" <a...@o...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Kaloryczność potrawy
Date: Thu, 17 Mar 2011 18:44:11 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 40
Sender: n...@n...onet.pl
Message-ID: <1...@n...onet.pl>
References: <iltdn6$v5u$2@news.net.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.m10r2.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1300383852 23448 213.180.150.14 (17 Mar 2011 17:44:12 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Mar 2011 17:44:12 +0000 (UTC)
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 91.150.223.122, 10.174.28.54
X-User-Agent: Opera/9.80 (Windows NT 5.1; U; pl) Presto/2.6.30 Version/10.63
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62323
Ukryj nagłówki
> >>>> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
> >>>> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
> >>>> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
> >>>> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
> >>>> termiczna może tu coś zmieniać?
> >>>
> >>> Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
> >>> przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
> >>> na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
> >>> swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
> >>> wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
> >>> potrawy.
> >>>
> >> Moja propozycja jest następująca. Zmień książki które czytasz albo
> >> zacznij czytać.
> >
> > Coś polecasz?
> >
> Nie, nic Ci nie polecę, bo nie znam książki z którą bym się nie pokłócił.
>
> Dla Twojej i autora wątku wiadomości:n
> Cebula surowa zawiera około 30-40kcal, a smażona 120-160kcal. To tylko
> przykład smażonej cebuli. Jeśli coś pieczemy, to w wodzie i tłuszczu
> ociekającym mamy mnóstwo kalorii, które są jednakowoż wchłaniane przez
> produkty, które robimy. Wszystko zależy od tego jak robimy, co pieczemy
> i z jakimi składnikami.
Jasne ale w tym przypadku zwiększenie kaloryczności potrawy to nie wynik
obróbki termicznej (o którą pytał założyciel wątku) tylko dodanie do
niej dodatkowej porcji tłuszczu (przy smażeniu nie do uniknięcia).
Pozdrawiam
--
Antek Emigrant
http://www.PaleoDieta.cba.pl/
Dieta do której przystosowała nas ewolucja!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|