Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Filip KK <n...@n...pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Kaloryczność potrawy
Date: Thu, 17 Mar 2011 17:39:22 +0100
Organization: Dzial Sieciowy ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 37
Message-ID: <iltdn6$v5u$2@news.net.icm.edu.pl>
References: <ilrlml$jtd$1@news.net.icm.edu.pl>
<1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 89-78-83-115.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.net.icm.edu.pl 1300380198 31934 89.78.83.115 (17 Mar 2011 16:43:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...net.icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Mar 2011 16:43:18 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.2.15) Gecko/20110303
Thunderbird/3.1.9
In-Reply-To: <1...@n...onet.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62322
Ukryj nagłówki
W dniu 2011-03-17 09:52, Antek Emigrant pisze:
>>>> Jak określić kaloryczność samodzielnie przyrządzanej potrawy?
>>>> Czy zsumowanie kalorii z poszczególnych składników da prawidłowy wynik
>>>> dla całej potrawy? Jeśli chodzi o mieszaninę (np. sałatka, koktail) to
>>>> pewnie tak, a co z potrawami gotowanymi, pieczonymi itd.? Obróbka
>>>> termiczna może tu coś zmieniać?
>>>
>>> Raczej mało, co najwyżej może odparować alkohol (1 g to 7 kcal) użyty
>>> przy przyżądzaniu potrawy i w niewielkim stopniu tłuszcze (tłusty nalot
>>> na pokrywce). Musiało by dojść do zwęglenia potrawy aby straciła ona
>>> swoją ilość kalorii. Inna sprawa to wpływ zbyt długiej (i w zbyt
>>> wysokiej temperaturze) obróbki termicznej na właściwości zdrowotne
>>> potrawy.
>>>
>> Moja propozycja jest następująca. Zmień książki które czytasz albo
>> zacznij czytać.
>
> Coś polecasz?
>
Nie, nic Ci nie polecę, bo nie znam książki z którą bym się nie pokłócił.
Dla Twojej i autora wątku wiadomości:n
Cebula surowa zawiera około 30-40kcal, a smażona 120-160kcal. To tylko
przykład smażonej cebuli. Jeśli coś pieczemy, to w wodzie i tłuszczu
ociekającym mamy mnóstwo kalorii, które są jednakowoż wchłaniane przez
produkty, które robimy. Wszystko zależy od tego jak robimy, co pieczemy
i z jakimi składnikami. Inaczej ma się sprawa gdy robimy na parze,
wówczas jedynie możemy się martwić indeksem glikemicznym. A jak wiadomo
wysokie IG sprzyja tyciu, bo wyższe stężenie insuliny wywołuje uczucie
głodu i sięgamy po kolejne pożywienie, podświadomie po takie które jest
syte i tyjemy. Druga sprawa, obecność insuliny hamuje proces spalania
tłuszczu. Zatem wyszukujemy takich produktów, którym znacznie IG nie
wzrasta wraz z obróbką termiczną, np. taka marchewka, surowa zawiera
około 40IG a ugotowana dwa razy więcej.
Pozdrawiam
|