Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Karmel Re: Karmel

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Karmel

« poprzedni post następny post »
Data: 2014-11-01 21:20:33
Temat: Re: Karmel
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Pani Basia napisała:

>> Natomiast problem miałam już na początku, z karmelizacją. Cukier
>> się rozpuścił w wodzie, zaczęło to gęstnieć, ale zamiast brązowieć
>> wszystko się scukrzyło z powrotem. Dodałam znowu trochę wody, znowu
>> się rozpuściło i po chwili znowu się scukrzyło. Więc znowu dodałam
>> wody i tym razem trochę brązowego cukru, żeby już nie czekać aż
>> zbrązowieje (bo uznałam, że to niemożliwe ;) ). Kiedy zgęstniało,
>> wlałam trochę śmietanki, no i się znowu scukrzyło. A, i jeszcze po
>> drodze dałam pół łyżeczki octu, ale nie pomogło.
>> I tyle. Mam teraz w słoiku cukier mleczny.
>
> Zagadka.
> Nie mam pojęcia, dlaczego tak się działo. Mam niejasne przeczucie,
> że przekombinowałaś.

Rzecz może być w termodynamice. Czyli w tempie ogrzewania. Zbyt wolne
mogło być, a temperatura procesu zbyt niska. Czyli woda wcześniej
zdążyła odparować, niż cukier się skarmelizował. Gdyby grzać dalej,
to by wyszedł karmel barwnikowy, a nie syropowy (tylko po co wtedy
ta woda?).

> Karmel i kajmak robię z białego kryształu, tylko cukier i woda w
> pierwszym przypadku, tylko cukier i śmietanka (+wanilia pod koniec)
> w drugim. Musi się udać, tylko trzeba cierpliwości, a w przypadku
> karmelu wyczuć moment - dla mnie to jasny brąz, bardziej ugier, niż
> mleczna czekolada.

W sumie robienie zasmażki na tym samym polega. Też karmelizacja skrobi
z mąki.

Jarek

--
A jeśli ci ktoś powie, że masz dodać wanilii, to mu daj w pysk.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
01.11 FEniks
01.11 FEniks
01.11 Qrczak
01.11 Qrczak
01.11 Qrczak
01.11 FEniks
01.11 FEniks
01.11 Jarosław Sokołowski
01.11 XL
01.11 Jarosław Sokołowski
01.11 Qrczak
01.11 Qrczak
01.11 XL
02.11 Mirosław Kwaśniak
02.11 bbjk
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem