Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt
-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Subject: Re: Kefir dobry na wszystko!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <e...@g...com>
<5af82eb5$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<b...@g...com>
<5afc65d3$0$31354$65785112@news.neostrada.pl>
<5afc6b73$0$31361$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd559c$0$611$65785112@news.neostrada.pl>
<5afd5b6e$0$31359$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001c5c$0$31350$65785112@news.neostrada.pl>
<5b001fc6$0$607$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066732$0$620$65785112@news.neostrada.pl>
<5b066f91$0$31372$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a889e$0$684$65785112@news.neostrada.pl>
<5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
From: Trybun <c...@j...ru>
Date: Sun, 27 May 2018 19:29:43 +0200
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:52.0) Gecko/20100101 Thunderbird/52.8.0
MIME-Version: 1.0
In-Reply-To: <5b0a9ec3$0$677$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Content-Language: pl
Lines: 53
Message-ID: <5b0aea81$0$601$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 188.33.54.76
X-Trace: 1527442049 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 601 188.33.54.76:1394
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:380681
Ukryj nagłówki
W dniu 2018-05-27 o 14:04, XL pisze:
> Trybun <c...@j...ru> wrote:
>> W dniu 2018-05-24 o 09:53, XL pisze:
>>> Już pisałam - ustąpienie zgagi (u MŚK).
>>> U mnie - idealna perystaltyka (a od dzieciństwa z tym kłopot był),
>>> spektakularne polepszenie stanu włosów (rosną jak szalone, połysk,
>>> grubość), paznokci i skóry.
>>> U obojga - jw. oraz widoczny przypływ sił, ustąpienie tzw. chronicznego
>>> zmęczenia. Wszystko to zapewne w związku z polepszeniem flory bakteryjnej w
>>> organizmie.
>> Ale do tego nie musi zaraz być kefir. Samo mleko też zobojętnia kwasy
>> żołądkowe.
> Nie chodzi o zobojętnianie. Kefir, w ewidentnym odróżnieniu od mleka
> nieukwaszonego, prawie nie zawiera laktozy (cukru mlecznego) - bo ją zuzyły
> drożdże w nim zawarte oprócz bakterii kwasu mlekowego.
> Ten efekt jest właśnie tylko w kefirze. W tzw. mleku zsiadłym są tylko
> mlekowe bakterie i dlatego laktoza ma się OK.
Ale zgaga to zdaje się efekt tzw nadkwasoty.. A z tą można walczyć także
za pomocą słodkiego mleka. Oczywiście niewykluczone że kefir przynosi
lepsze efekty.
>
>> No może. Ale u mnie jakoś nie ma takiego dobroczynnego oddziaływania.
>> Mimo że sam kefir i np twarożek nawet lubię, zwłaszcza teraz gdy młode
>> ziemniaczki czy szczypiorek w ogródku, to z włosami u mnie niezbyt
>> wesoło. Z paznokciami podobnie.
> Efekty są przy dłuzszym codziennym spożywaniu.
Ojejku! Gdyby jeszcze była pewność...
>
>>>
>>>> Kupny też nie jest zły, ale pewnie główna rolę grają walory smakowe. Np.
>>>> co do młodych ziemniaków z masełkiem i koprem + dodatki - oczywiście nie
>>>> żaden kompot czy piwo a właśnie kefir.
>>>>
>>>>
>>> Otóż to.
>>> Masełko lub rumiane skwareczki - mniam :-)
>>> Zsiadłe zamiast kefiru też lubię w tym zestawie.
>>>
>> PRLowskie smaki! Czas pokazał że nie było one aż tak złe.
>>
>>
> I także wędliny były prawdziwe wtedy. I ser był serem...
>
Co tu mówić o wyrobach wędliniarskich... Mam spory ogród w którym
zachowało się kilka starych odmian jabłoni, jakość i smak z nich owoców
taki że te nowo posadzone to tylko towar jabłko podobny. Czym to do
diabła idzie że systematycznie wszystko, albo prawie wszystko jest psute?
|