Data: 2013-06-12 00:19:08
Temat: Re: Kiełbasa własnego wyrobu
Od: k...@g...com
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu środa, 5 czerwca 2013 07:41:52 UTC+2 użytkownik Robson napisał:
> Będę w sobotę robił pierwszy raz własną kiełbasę.
>
> Mam kilka pytań do bywalców forum.
>
> Anai - przeczytałem przepis na blogu, na pewno temperatura w czasie
>
> wędzenia ma być 90 st. przez 4 godziny?
>
>
>
> Ikselka - "Ja pekluję masę mięsną - 12 godzin, a potem 6 godzin osadzania."
>
> Możesz podać cały przepis?
>
>
>
> R
Kup elektryczną wędzarnię a jeszcze lepiej płynne koncentraty dymów różnych i dopiero
jak się nauczysz jak używać to bierz się za robienie kiełbas. Z tradycyjnej komory
gazowej zwanej szumnie wędzarnią wychodzą smaczne i pachnące wyroby. Ale ze względu
na bardzo dużą zawartość toksycznych związków chemicznych są nie jadalne. Tradycyjna
wędzarnia w czasie kilku godzin potrzebuje do kilkunastu kilogramów drewna.
Elektryczna w podobnym czasie do pół kilograma drewna. Do elektrycznej kupuje się
rozdrobnione drewno z wyselekcjonowanych i zawsze w I gatunku drzew różnych. W
tradycyjnej przydomowej pali się drewnem niewiadomego pochodzenia pomimo że drzewa
rosły niedaleko. Mistrzostwo Świata to opanowanie technologi wędzenia za pomocą dymu
w płynie.
|