Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!peer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!feed-me.highwind
s-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!un
t-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POS
TED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Kompot sfermentował...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <lb6u0j$2r7$1@news.dialog.net.pl>
<1c1ounolm6k09.1couna4j8awyu$.dlg@40tude.net>
<lb76ml$6te$1@news.dialog.net.pl>
<52d7ae4c$0$2213$65785112@news.neostrada.pl>
<r...@4...net>
<52d7bcb2$0$2369$65785112@news.neostrada.pl>
<r...@4...net>
<52d7f954$0$2211$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 16 Jan 2014 21:32:56 +0100
Message-ID: <13sx0xgulz38i.cfp4jqmuwplk$.dlg@40tude.net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 178.43.14.212
X-Trace: 1389904373 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2146 178.43.14.212:1377
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3350
X-Received-Body-CRC: 658804093
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354228
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 16 Jan 2014 16:22:48 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>>>> bo to masz może dać ocet.
>>>>> I trudno ci będzie liczyć wodę i cukier i kwas,
>>>>> bo nie wiesz ile czego masz.
>>>>
>>>> Octowanie akurat zależy od dostępu powietrza, a nie od jakości drożdży.
>>>
>>> Od mikroba pszywianego powietszem.
>>> O jakość nie idzie, tylko o gatunek drożdży, inne są do wiśni, inne do
>>> słabszego wina.
>>> Inne drożdże żyją w większym stężeniu alkoholu, inne w słabszym.
>>
>> Ale mikroby od octu - tylko w obecności tlenu 3-)
>
> W gąsiorku też jest dostep powietsza, mimo wąskiej szyjki, w środku zostawia
> się sporo wolnego miejsca, nie można napełnić "pod korek".
Stokrotko, powietrze z gąsiorka jest wyparte zaraz na początku fermentacji
przez dwutlenek węgla, którego tworzy się bardzo dużo. CO2 jako cięższy od
powietrza zbiera się najpierw nad powierzchnią wina oddzielając je od
warstwy powietrza i uniemożliwiajac tym samym fermentację octową, w końcu
dokładnie wypełnia gąsiorek aż "pod korek" i jak już mu jest ciasno, to
wypiera resztę powietrza. No a kiedy już wyprze całe powietrze i znowu jego
ciśnienie wzrasta na tyle, aby pokonać ciężar słupka wody w rurce, wypiera
porcjami sam siebie i przepycha się przez wodę w postaci bąbli robiąc co
jakiś czas duże CO2-BUL-BUL, no i tak co jakiś czas, bo cały czas go
przybywa (póki drożdże mają co jeść i/albo póki alkoholu jest mało i mogą
przeżyć).
A kiedy BULkanie ustaje, znaczy to ze ilość alkoholu w winie zabiła drożdże
i fermentacji nie ma już kto prowadzić - drożdże same siebie zatruły swoim
alkoholowym produktem przemiany materii i winko jest gotowe 3-)
PS. Jeśli natomiast w rurce wyschnie woda albo obluzuje się korek, to
zegnaj dobre winko, bo dwutlenek węgla wciąż ucieka nie stwarzajac
ciśnieniowej poduchy nad winkiem, do winka ma cały czas dostęp powietrze i
bakterie octowe bytujące na każdych owocach i w powietrzu czyli całej
objętości winka robią sobie imprezę na wyprodukowanym przez drożdżyki
alkoholu zamieniajac go w ocet :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|