Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!peer02.am4!peer.am4.highwinds-media.com!peer01.fr7!futter-mich.highwinds-
media.com!news.highwinds-media.com!fx45.am4.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Ziggi <Z...@v...you>
Subject: Re: Krążki kalmarów w cieście - jak?
References: <e...@g...com>
<eLaEB.19865$wx4.10394@fx04.am4>
<59e29118$0$5163$65785112@news.neostrada.pl>
<CEFEB.63623$3_4.21334@fx03.am4>
<59e32971$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<59e36d79$0$642$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Organization: dm
Reply-To: b...@g...com
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 36
Message-ID: <TbNEB.13491$ox7.2303@fx45.am4>
X-Complaints-To: http://netreport.virginmedia.com
NNTP-Posting-Date: Sun, 15 Oct 2017 17:48:35 UTC
Date: Sun, 15 Oct 2017 17:48:35 GMT
X-Received-Body-CRC: 3355831698
X-Received-Bytes: 2347
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:379044
Ukryj nagłówki
On 2017-10-15, Trefniś wrote:
> W dniu .10.2017 o 16:15 cef <c...@i...pl> pisze:
>
>> W dniu 2017-10-15 o 11:25, XL pisze:
>>
>>>> Mozna dodac zoltko ale niekoniecznie jak kto woli, ja np lubie dodac
>>>> sode i chlust octu dla chrupkosci.
>>> Brzmi przekonująco. Ten ocet to żeby panierka tłuszczu nie chłonęła.
>>
>> A jest na to jakieś uzasadnienie?
>> Że ten ocet wypiera czy blokuje?
>
> Ciekawy art. na temat faworków, m. in. na temat zastosowania
> octu/spirytusu:
>
> https://www.kukbuk.com.pl/blogi/tomek-zielke/tomek-t
ropie-faworkow/
>
> Chłopak pokusił się o uzasadnienie tego dodatku do faworków, ale też
> wszystkich innych procesów.
>
> Akurat w przepisie, o którym mówimy tutaj, zastosowano ocet i równocześnie
> sodę - ocet na pewno spowoduje burzliwe wydzielanie CO2. Dzięki temu
> ciasto będzie pulchne.
>
> Ani autor, ani ja, ani ty - nie potrafimy uzasadnić, dlaczego i czy w
> ogóle ocet powoduje mniejsze chłonięcie tłuszczu. Do faworków sody nie
> dodajemy, ale w naszym przepisie ocet unieczynni soda...
>
Ocet sprawia ze jest ciasto chrupkie i nie trzeba tak dlugo smazyc w
oleju, kalamary akurat przegotowane do smacznych nie naleza.
--
prawdziwejedzenie.blogspot.com
chefmarcin.blogspot.com
|