Data: 2005-07-13 13:42:44
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Waldemar Krzok <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jakub Jewuła wrote:
> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>
> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish sauce to
ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)
Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez barwniki spożywcze,
im czerwieńsze, tym bardziej prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi
tylko o kolor, to możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!).
W sklepach z chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe marynaty do
drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To coprawda indyjska wersja,
ale czerwonawa ;-) Piecyka tandoori pewnie nie masz, ale da się coś
podobnego zmajstrować w woku lub na patelni.
Waldek
|