Data: 2005-07-13 14:16:35
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Jakub Jewuła" <b...@s...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>>
>> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
>
> raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish
> sauce to ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)
:)
> Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez
> barwniki spożywcze, im czerwieńsze, tym bardziej
> prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi tylko o kolor, to
> możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
> pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!). W sklepach z
> chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe
> marynaty do drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To
> coprawda indyjska wersja, ale czerwonawa ;-) Piecyka
> tandoori pewnie nie masz, ale da się coś podobnego
> zmajstrować w woku lub na patelni.
Nie chodzi tylko o czerwony kolor, ale o calosc :)
Kupilem przed chwila "sos krewetkowy".
Czerwony nie jest napewno, raczej brazowy...
Nic to. Bede dzisiaj eksperymentowal...
q
|