Data: 2011-03-16 09:36:45
Temat: Re: Lazania
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Am 16.03.2011 08:19, schrieb Misiek:
> Przymierzam sie do zrobienia lazanii z sosem Bolonese.
> Pytanie nastepujace - platy lazanii wczesniej obgotowywac? sparzac? czy
> ladowac "surowe" (zakladam ze ciasta na lazanie robic nie bede, a kupie
> np. Lubelli)
> Dawac rowniez sos beszamelowy ? (przepis mowi zeby dac surowe platy, ale
> na dno nalac 2 lyzki sosu beszamelowego, na to plat lazanii, sos
> Bolonese, lazanie... itd, na wierzch mozarelle, na to znowu sos
> beszamelowy, piec 40 minut w temperaturze 150-180 stopni). ytam mimo ze
> mam przepis, a to z tego prostego powodu ze pewnie ktos z grupy juz
> takowe cuda robil :-)
>
już parę przepisów ci dano, teraz moja wariacja ;-):
Płatów nie obgotowywuję. Czasem robię lasagne na cieście makaronowym
własnego wyrobu (wtedy płaty są gotowane), ale na ogół też biorę
dachówki. Na dół sos beszamelowy (mleko, mąka, sól, parmezan (dużo),
gałka muszkatołowa), na to warstwa dachówek, sos mięsny (mielone
podsmażone z dodatkiem sosu sojowego, pomidory albo świeże obrane, albo
z puszki drobno pokrojone, gęsty sok pomidorowy, oregano, bazylia, chile
ancho, chile pastilla, ewentualnie inne gatunki chile, sól, pieprz,
liście bobkowe). Jak robię na makaronowym (płaty obgotowane), to
bolognese jest gęste, jak na kupnych dachówkach, to raczej rzadkie. Na
ogół sypię na warstwę mięsną tarty ser (gouda, ementaler lub mozarella).
Na samą górę idzie warstwa beszamelu i mozarella. No i to w zasadzie
wszystko. W przypadku najazdu wegetarian wylatuje mięso a wchodzi albo
papryka, albo więcej chile ancho. Chile ancho wygląda mniej więcej jak
normalna papryka, ale jest trochę ostrzejsze i bardzo aromatyczne.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|