Data: 2011-03-16 16:44:14
Temat: Re: Lazania
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2011-03-16 14:50, Aicha pisze:
> W dniu 2011-03-16 08:19, Misiek pisze:
>
>> Przymierzam sie do zrobienia lazanii z sosem Bolonese.
>> Pytanie nastepujace - platy lazanii wczesniej obgotowywac? sparzac? czy
>> ladowac "surowe" (zakladam ze ciasta na lazanie robic nie bede, a kupie
>> np. Lubelli)
>
> Jako że doświadczenie z surowymi płatami wyszło mi średnio - być może
> za mało sosu albo za krótko pieczone - tzn. trochę były twarde,
> zrobiłam eksperyment z garnkiem do gotowania na parze. Kładłam po
> jednym i zdejmowałam, kiedy robiły się szkliste. IMO prościej i
> łatwiej niż z wrzątkiem - i poparzyć się nie można :) Do obracania i
> zdejmowania użyłam szczypiec.
>
Ja nigdy nie obgotowuję i zawsze się udają. Jeśli się da prawdziwy
beszamel i jeszcze sos pomidorowy do tego, to nie mogą wyjść suche.
Trzeba je tylko dokładnie posmarować sosem, żeby nie zostawały puste
miejsca.
Ewa
|