Data: 2004-06-07 18:29:58
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam szanownych grupowiczow
>
> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
> miesiac.
>
> Pozdrawiam
> AJA
>
> Za książką Ireny Gumowskiej "Pszczoły i ludzie"
..." nie wolno miodu trzymać na świetle ani w zbyt ciepłym miejscu, bo zniknie
substancja bakteriobójcza, zwana inhibiną. Miód najlepiej przechowywać w temp.
10-20 oC. Im wyższa temperatura oraz ilość wody, tym miód jest rzadszy. Każdy
miód po pewnym czasie przechodzi ze stanu ciekłego w stan stały, co zwie się
krystalizacją.....1 litr miodu całkowicie dojrzałego waży 1,42 do 1,44 kg."
Jeśli kupujemy miód i ma inna wagę, możemy domniemywać, że został zafałszowany,
choćby przez dolanie wody. Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|