Data: 2004-06-07 23:44:34
Temat: Re: MIOD dlaczego sie krystalizuje
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 07 Jun 2004 12:15:10 +0200, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>
>aja:
>> Witam szanownych grupowiczow
>>
>> Powiedzcie mi dlaczego miod z pasieki kupiony sie tak szybko krystalizuje a
>> jak kupuje z markatu to leje sie piknie i to dlugo po otwarciu nawet ze
>> miesiac.
>
>oba twierdzenia są nieprawidłowe. Miód z pasieki może się krystalizować
>szybko lub wolno, to samo ze sklepowym. Zależy od tego, co pszczółki
>wcinały.
No nie tylko. Sklepowy na ogol dlatego sie nie krystalizuje ze zostal
w procesie konfekcjonowania przegrzany - na cieplo latwiej sie do
sloikow rozlewa, maszyna szybciej pracowac moze... A ze po nadmiernym
(a zazwyczaj JEST to nadmierne) przegrzaniu miod warty jest tyle ile
syrop cukrowy inwertowany to juz nie producenta sloikowanego miodu
zmartwienie.
--
Darek
|