Data: 2016-12-20 18:49:25
Temat: Re: Majonez
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-12-19 o 23:00, Ikselka pisze:
>> Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
>>
>>> Na oleju ryb nie smażysz?
>> Na oleju także. Zależy jakie i do czego.
> Nie zabardzo lubię ryby, to rzadko smażę, ale jak smażę to na
> słonecznikowym.
>
Słonecznikowy
Jest przezroczysty. ma jasnożółty kolor, łagodny smak i zapach. Przeważają
w nim cenne kwasy tłuszczowe typu omega-6. Zawiera największą ilość
witaminy E spośród wszystkich olejów (więcej niż oliwa!). Za to jest w nim
tylko śladowa ilość kwasów omega-3. Doskonały do sałatek i sosów. Można
używać go do gotowania i duszenia, ale nie wolno podgrzewać powyżej 100?C,
dlatego nie nadaje się do pieczenia i długiego smażenia.
http://m.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia
/oleje-ktory-olej-jest-najzdrowszy-i-jak-uzywac-olej
ow_34969.html
--
XL
|