Data: 2017-03-12 00:07:29
Temat: Re: Majonez
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .03.2017 o 23:57 Animka <a...@t...wp.pl> pisze:
> W dniu 2017-03-11 o 23:08, FEniks pisze:
>>> le nadal nie wiem, dlaczego szlag trafił robotę ręcznym blenderem?
>>
>> Może dlatego że nie planetarny ;) i za długo kręcił w jednym miejscu.
> Pan kucharz w telewizji instruował, żeby blenderem posługiwać się
> góra-doł, a nie kręcić. Wtedy majonez szybciutko się zrobi.
>
A dokładniej - zanurzyć w mieszance wszystkich ingrediencji, docisnąć do
dna i dopiero wtedy włączyć blender. Dopiero kiedy zacznie wyraźnie
tworzyć się majonez przy dnie, delikatnie poruszać góra-dół.
Zresztą można poszukać na youtubie filmów.
Osobiście majonez robię ręczną rózgą, dzięki temu mam wpływ na
konsystencję majonezu.
Nie lubię, kiedy jest zbyt gęsty. Taki może być do użycia w sałatce (i tak
zrobi się paciajka), ale wygląd IMHO ma zwyczajnie nieapetyczny.
Pozwolicie że nie wyjawię, z czym mi się kojarzy :)
--
Trefniś
|