Data: 2017-10-17 23:44:02
Temat: Re: Masło - ile cię cenić trzeba?
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl> wrote:
> Pani Ewa napisała:
>
>>>> No ale że niby oni to masło robią ze swoich śmietanek z kubeczków czy
>>>> kartoników? Przecież ten karagen dodają, żeby śmietanka zachowała
>>>> odpowiednią konsystencję zanim z półki trafi do klienta. Jeśli używają
>>>> śmietany bezpośrednio do produkcji masła, to chyba nie muszą jej
>>>> wcześniej stabilizować, bo po co?
>>> Może na złość?
>> Sama nie wiem. Ale ja się na mleczarstwie nie znam.
>
> Otóż to. Mam tak samo. Masło to surowiec o znaczeniu technologicznym,
> bez szczególnych walorów smakowych.
Co??? Masło (prawdziwe) ma wyraźny i bardzo swoisty smak i zapach. Gdyby go
nie miało, to skąd niby miałyby się brać te wszystkie margaryny ,,o
smaku/zapachu masła"?
> Docenić nie potrafię. A są tacy,
> co odnajdą subtelne różnice, jak między rocznikami wina.
Oczywiście że są. To żadna sensacja. Fakty.
> Im z kolei
> może smakowąć wino z buraków.
Mało prawdopodobne.
> To dobrze, że nie wszystko jest takie
> samo.
>
No. Poziom odczuwania i rozróżniania zapachow i smaków jest osobniczo
zróżnicowany u ludzi, tak jak np. widzenie kolorów czy wrażliwość muzyczna
oraz bólowa.
--
XL
|