Data: 2020-07-04 21:36:33
Temat: Re: Mrożenie drożdży
Od: Trefniś <t...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu .07.2020 o 20:02 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 04.07.2020 o 01:13, Trefniś pisze:
>>
>> Drożdże powinny doskonale znieść mrożenie, jest cała masa materiałów w
>> sieci.
>> Znajdziesz je sama, albo pomoże Ci kumpel -
>> informatyk/elektronik/besserwisser.
>>
>> Twoje problemy mogły się wziąć stąd, że zamrażałaś drożdże już na
>> granicy przydatności (chodzi o ich właściwości, nie termin w formie
>> daty na opakowaniu).
>
>
> Zamrażałam drożdże tuż po kupieniu, z dość długim terminem przydatności
> jeszcze, więc powinny być świeże przynajmniej teoretycznie.
Mimo wszystko termin w formie daty na opakowaniu jest tylko teoretyczny.
Drożdże "przydatne" tego samego producenta wykazują się często różną mocą
w zależności od wielu czynników.
Zapewne wywoła to uśmiech jako przesada, ale nauczyłem się wybierać w
sklepie drożdże umieszczone w lodówce jak najdalej źródła ciepła (a
najlepiej ze środka opakowania). Tak kupowała babcia, mama, a dla mnie to
przyzwyczajenie :) To zwiększa szansę, że drożdże nie podlegały większym
wahaniom temperatury :)
> Do znalezienia materiałów w sieci nie potrzebuję nikogo, sama znajduję.
Nie bierz tego do siebie :)
Miałem nadzieję, że twórca tezy o mordowaniu drożdży w zamrażalniku
pouczy, jak sam o nas pisze, "swołocz z pl.rec.kuchnia" podpierając się
najnowszymi badaniami. To wywróciłoby branże piekarską i kilka innych,
niech konsekwentnie wywraca!
> Między innymi to o możliwości mrożenia drożdży także. Ale jak się
> okazuje teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką.
Tylko w sytuacji, kiedy ta praktyka nie odzwierciedla założeń teorii.
Twoje problemy nie są dowodem, że nie wolno mrozić drożdży.
--
Trefniś
|