Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.P
OSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Naleśniki na świeżym powietrzu
Date: Tue, 24 May 2016 10:35:57 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 51
Message-ID: <ni13pe$eaq$1@node1.news.atman.pl>
References: <nhuso6$7de$1@node1.news.atman.pl>
<zqqifk2nia2j.4ndwrfyore9w$.dlg@40tude.net>
<ni10dh$sfd$1@node2.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs376721.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1464078958 14682 37.47.102.210 (24 May 2016 08:35:58
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 24 May 2016 08:35:58 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.5.1
In-Reply-To: <ni10dh$sfd$1@node2.news.atman.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:371902
Ukryj nagłówki
W dniu 24.05.2016 o 09:38, stefan pisze:
> W dniu 2016-05-23 o 23:06, Ikselka pisze:
>> Dnia Mon, 23 May 2016 14:23:26 +0200, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>
>>> P.S. Zamierzam też tą płytę przetestować z mięchem, np, befsztyk lub
>>> karkówka, co Wy na to?
>>
>> Matkoboska, a czy Ty chociaż masz pewność, z jakiej toto stali jest
>> zrobione? tzn czy się z niej coś nie wydziela podczas silnego ogrzewania,
>> wnikając w jedzenie??? może to stal nasączona olejami mineralnymi czy
>> czymś
>> takim? - vide sitka do maszynki do mięsa, które kiedyś na noc
>> położyłam dla
>> wysuszenia na mocno gorącej blasze mojej kuchni i ku mojemu przerażeniu
>> wydzielił się z nich tam jakiś tłusty smar czy olej, z którego widoczne
>> plamy się zrobiły na suchej, porowatej blasze - i smrodek rozgzranego
>> mineralnego oleju!
>>
> Hm, ja wiem żem dziwak okrutny i po umyciu nożyka i sitek smaruję je
> kroplą oleju (zwykle używam takiego na O). Jak mawiał szeregowy Szwejk -
> kto nie smaruje, tego gówno nie ma glancu,,, :))))
> Ja się zastanawiam, jak on tę blachę podrzuca - przecież naleśniki muszą
> być podrzucane, na blasze to mu wyjdą jakieś crepes (tapas też widziałem
> podrzucane:)
> pozdr
> Stefan
Crepes to właśnie naleśniki, tyle, że po francusku:)
I nie ma potrzeby podrzucania, wystarczy przerzucić łopatką do
naleśników (taką jakie kupiłem po 1 zł 60 gr).
http://archiwum.allegro.pl/oferta/drewniana-lopatka-
do-nalesnikow-i3498394484.html
Jak widać trochę przepłaciłem :)
Swoją drogą, to też mogę się zdziwić, jakbyś taką łopatką przerzucał
naleśniki na patelni? :)
Tu widać taki patyczek do rozgarniania ciasta na płycie.
Używanie go do patelni mija się z celem, bo na patelni ciasto po prostu
rozlewa się manewrując patelnią.
Za to na mojej płycie jest niezbędny, dlatego z braku takiego w
tutejszych sklepach, wykonałem go własnoręcznie :)
--
Wiesiaczek (dziś z podkarpackiej wsi)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|