Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!eternal-september.org!f
eeder.eternal-september.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Date: Sat, 5 Mar 2016 13:03:12 -0600
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <nbfabp$d9k$1@dont-email.me>
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbeoku$8jn$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbesrl$odk$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nbevrh$43g$1@dont-email.me>
<s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sat, 5 Mar 2016 19:00:09 -0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="1a6d3fa4af3609ccdbd33ac7cb86c1f1";
logging-data="13620";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1/HrUn/561zTIapx/ooNK9j"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:ExSTP1kI2pOPA0TRbNjoEFMHQq8=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369975
Ukryj nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnndm71m.84f.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> Pan Pszemol napisał:
>
>>> Mogę uznać, że wyrób zrolowany ze słoniny, podgardla wieprzowego,
>>> sadła, czy czegoś jeszcze, tym jest lepszy, im więcej udało się
>>> weń ponawkładać tłustości. Taki ma być, a jak ktoś lubi, nic mi
>>> do tego. Ale porządna szynka nie ma być obłożona gruba warstwą
>>> tłuszczu. Zresztą nigdy tak nie było, najlepsze są te robione ze
>>> świni wolnobieżnej, wysportowanej, a nie stacjonarnej chlewikowej.
>>
>> Ale "najlepsze" w tym kontekście to takie "najlepsze dla Jarka",
>> bo takie Ci najlepiej smakują, czy "najlepsze dla wszystkich",
>> uniwersalnie najlepsze?
>
> Najlepsze dla Jarka oraz dla klasy abstrakcji, którą on wyznacza.
> Jest to dość powszechna opinia, zatem klasa spora. Choć zdaję sobie
> sprawę z tego, że nie jedyny to z możliwych pogląd.
Cieszę się z Twojej tolerancyjności :-)))
>>> A kto twierdził, że "Krakus" lepszy ponad wszystkie szynki świata?
>> Nie wiem kto tak twierdził. Z całą pewnością nie ja.
>> Chyba nie odczytałeś tak tych moich słów:
>>
>> > Czasem się skuszę na szynkę z lokalnego targu, od
>> > lokalnej wytwórczyni, bo ta szynka smakuje normalnie.
>
> A ja do tych:
>
> Podobnie jest z wędlinami, np. szynką, którą "oszukuje się"
> dotatkiem zmiękczaczy, co sprowadza się że jest mniej szynki
> w szynce a więcej wody - no ale szynka lepiej wtedy smakuje
> i nie jest "sucha" gdy jest tak "oszukana".
I czyjego te słowa autorstwa?
>>> No wiem, ideałem jest rolada, ale może choć wśród szynek wygrywa?
>> Nie, rolada też nie jest ideałem. Skąd u Ciebie to ciągłe mianowanie
>> kolejnych potraw ideałem? Ja nie o kulinarnych ideałach tu mówię :-)
>
> Ja na ten przykład wyszukuję np. w polskim sklepie jakiejś
> rolady gdzie mięso z tłuszczem (słoniną?) zawinięte i pieprzem
> oblepione i przyprawami - mniam mniam :-)))
>
> Jeśli ktoś ma tak wyszukane upodobania, to uznałem, że chce zdobyć
> coś, co choćby bliskie jest ideałowi.
Tak myślałem że prze-interpretowałeś :-)
>> Wręcz przeciwnie: mówię o tym że różnym ludziom różne rzeczy
>> smakują, że nie ma sensu mówić o uniwersalnych normach i wciskać
>> ich wszystkim :-) Ja nikomu skóry kurzej wciskać nie będę - wręcz
>> przeciwnie, jak ktoś zdjemie z kurczaka i odłoży na talerz jako odpad
>> to chętnie zapytam czy ja mogę to zjeść i zjadam ze smakiem :-)))))
>
> Chyba niektórzy powinni zacząć się w tym momencie obawiać o swoją skórę.
Smacznego.
|