Data: 2016-03-05 21:04:07
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:uita1s3v9zwb$.1fkxswn0iq2m4.dlg@40tude.net...
>>>> Obawiam się że i dziś nie jest to mielonka - to szynka prasowana,
>>>> więc są tam duże i małe kawałki mięsa uformowane aby się do
>>>> puszki zmieściły. Ale przyznaję, że dawno nie kupowałem...
>>>
>>> I nie warto. Zapewniam. Mielonka (czyli raczej mielone mięso resztkowo
>>> - w zawiesinie sojopochodnej) upchana z KILKOMA kawałkami mięsa.
>>
>> Widziałaś soję na liście składników
>
> SOJĘ? - no gdzie tam, któż by się ważył! Pisząc o zawiesinie sojopochodnej
> mam na myśli to:
> http://www.ciam.pl/substancje-uzupelniajace/skladnik
-hydrolizat-bialka-sojowego
> http://www.librapolska.pl/pl/nowosci/izolat_bialka_s
ojowego
> "Izolat białka sojowego - wyjątkowej klasy izolat białkowy
> (...)przeznaczony do nastrzyków mięsa zarówno wieprzowego jak i drobiowego
> oraz ryb."
> Rozrabia się toto w kadziach z wodą, a jak zemulguje i zgęstnieje tworząc
> szarą galaretowatą maź, wlewa si do mieszalnika, a potem lu w osłonki :->
>
> http://kulturystyka.pl/dla-wszyskich-ktorzy-lubia-po
lendwice-drobiowa-i-inne-tradycyjne-wedliny/
> "Na środku peklowni stoi głośno pracująca trzęsąca się maszyna wielkości
> dużej pralki. To główna bohaterka tej historii - nastrzykiwarka. Obok niej
> w plastikowym kuble pływa bladoszara maź pokryta gęstym kożuchem, który
> dopiero po kilkakrotnym zamieszaniu palcem ukazuje powierzchnię płynu.
> Nastrzykiwarka za pomocą specjalnych igieł wlewa, ile się tylko da, tej
> szarej cieczy do wysokogatunkowych wędlin. "Szyneczka prezesa", "baleron
> babuni", polędwice i wędzonki, które każdego tygodnia kupujemy w sklepie,
> po opuszczeniu nastrzykiwarki zwiększają swoją wagę od kilkudziesięciu do
> stu procent."
>
>> czy tylko zgadujesz/spekulujesz
>
> Jak zwykle wątpisz w moją znajomość tematu i jak zwykle musze Cię
> dokształcić :->
> Cóż, tak już masz. Smacznego 3-\
Powtórzę pytanie innymi słowami aby nie wzbudzać kolejnych wątpliwości...
bo mówiliśmy przecież o szynce Krakusa "POLISH HAM" - więc pytam jeszcze
raz: czy widziałaś soję na liście składników tej szynki, nawet w postaci
hydrolizatu?
|