Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt
-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56daef0a$0$700$65785112@news.neostrada.pl> <nbestb$ojn$1@dont-email.me>
<56db2226$0$657$65785112@news.neostrada.pl>
<qrejdt7wwk12$.1cnl22kh6ufhy.dlg@40tude.net> <nbfbr9$j5q$1@dont-email.me>
Date: Sat, 5 Mar 2016 21:15:57 +0100
Message-ID: <kln8g748so53.nuu6wtr6mb57$.dlg@40tude.net>
Lines: 53
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.29
X-Trace: 1457208957 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 650 79.191.246.29:5204
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370045
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:28:32 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:qrejdt7wwk12$.1cnl22kh6ufhy.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 19:15:06 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 05.03.2016 o 16:13, Pszemol pisze:
>>>> "Qrczak" <q...@q...pl> wrote in message
>>>> news:56daef0a$0$700$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Dnia 2016-03-05 13:53, obywatel Jarosław Sokołowski uprzejmie donosi:
>>>>>> Pani Ewa napisała:
>>>>>>
>>>>>>>> Obawiam się że i dziś nie jest to mielonka - to szynka prasowana,
>>>>>>>> więc są tam duże i małe kawałki mięsa uformowane aby się do
>>>>>>>> puszki zmieściły. Ale przyznaję, że dawno nie kupowałem...
>>>>>>>
>>>>>>> Mógłbyś się rozczarować. Trochę rozumiem ten Twój sentyment, bo mój
>>>>>>> mąż
>>>>>>> ma ten sam - czasami go nachodzi, żeby kupić tego krakusa, jak
>>>>>>> wpadnie
>>>>>>> mu w oko na półce. Ale zawsze potem jest lekkie rozczarowanie, że to
>>>>>>> jednak nie to, co w czasach dzieciństwa. A może to gusta się
>>>>>>> zmieniły?
>>>>>>
>>>>>> A jeśli się zmieniły, to czy chodzi o zmianę jednostkową, czy inną
>>>>>> modę?
>>>>>> Ja też w dzieciństwie lubiłem szynkę konserwową. Część powodów mojego
>>>>>> lubienia pamiętam do dzisiaj -- w takim kwadratowym plasterku nie było
>>>>>> widać, że to kawałek świni. W szynkach tradycyjnych z tamtego okresu
>>>>>> przeszkadzała mi dwucentymetrowa otoczka tłuszczu. Brrr, tego to ja
>>>>>> nie
>>>>>> znosiłem! Teraz aż tak tłustych wędlin się nie widuje, pod tym
>>>>>> względem
>>>>>> nastąpiła duża poprawa.
>>>>>
>>>>> Tak. Cały tłuszcz z otoczki został wprasowany w "szyneczkę".
>>>>
>>>> Mniam, mniam - może dlatego taka dobra?
>>>> I ten mniam, mniam słony rosołek w postaci galaretki!
>>>
>>> A w tej galaretce to pewnie i żelatyna znalazła swoje miejsce. ;)
>>
>> Akurat MA znaleźć. Niby co innego daje żel?
>
> Ja do rosołu nie dodaję żelatyny - wystarczy że się za długo pogotuje
> i sam się żeluje odstawiony do lodówki...
No - to chyba oczywiste.
> A w tej szynce ta galaretka
> szybko się topiła, trzeba było na nią polować zaraz po wyjęciu z lodówki.
Dziś się nie rozpływa - bo sypią zelatynę "z wiadra".
|