Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56db21b1$0$657$65785112@news.neostrada.pl> <nbfamd$el6$1@dont-email.me>
<1jhqwm3m4r3a2$.58707vho946u.dlg@40tude.net> <nbfdil$pqm$1@dont-email.me>
<1ltb04q12qte8$.1qxi6q0e1m7ro$.dlg@40tude.net>
<nbfkm2$lo1$1@dont-email.me> <qoutpe2gn1lm$.t2rw4bxggug4.dlg@40tude.net>
<nbfns7$hsb$1@dont-email.me>
Date: Sun, 6 Mar 2016 00:56:18 +0100
Message-ID: <n...@4...net>
Lines: 79
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.29
X-Trace: 1457222180 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 651 79.191.246.29:7690
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370165
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 16:53:50 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:qoutpe2gn1lm$.t2rw4bxggug4.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 15:59:21 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:1ltb04q12qte8$.1qxi6q0e1m7ro$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:58:01 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>
>>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>>> news:1jhqwm3m4r3a2$.58707vho946u.dlg@40tude.net...
>>>>>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:08:52 -0600, Pszemol napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>>>>>> news:56db21b1$0$657$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> W dniu 05.03.2016 o 13:53, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>>>>>>> Pani Ewa napisała:
>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> Obawiam się że i dziś nie jest to mielonka - to szynka prasowana,
>>>>>>>>>>> więc są tam duże i małe kawałki mięsa uformowane aby się do
>>>>>>>>>>> puszki zmieściły. Ale przyznaję, że dawno nie kupowałem...
>>>>>>>>>> Mógłbyś się rozczarować. Trochę rozumiem ten Twój sentyment, bo
>>>>>>>>>> mój
>>>>>>>>>> mąż
>>>>>>>>>> ma ten sam - czasami go nachodzi, żeby kupić tego krakusa, jak
>>>>>>>>>> wpadnie
>>>>>>>>>> mu w oko na półce. Ale zawsze potem jest lekkie rozczarowanie, że
>>>>>>>>>> to
>>>>>>>>>> jednak nie to, co w czasach dzieciństwa. A może to gusta się
>>>>>>>>>> zmieniły?
>>>>>>>>> A jeśli się zmieniły, to czy chodzi o zmianę jednostkową, czy inną
>>>>>>>>> modę?
>>>>>>>>
>>>>>>>> Podejrzewam, że jednostkową. Ale może też być to zjawisko bardziej
>>>>>>>> rozpowszechnione, bo jednak obecnie wszyscy mamy większy wybór,
>>>>>>>> więcej
>>>>>>>> różnych kulinarnych doświadczeń i coraz to inne rzeczy nam zaczynają
>>>>>>>> smakować.
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ja też w dzieciństwie lubiłem szynkę konserwową. Część powodów
>>>>>>>>> mojego
>>>>>>>>> lubienia pamiętam do dzisiaj -- w takim kwadratowym plasterku nie
>>>>>>>>> było
>>>>>>>>> widać, że to kawałek świni. W szynkach tradycyjnych z tamtego
>>>>>>>>> okresu
>>>>>>>>> przeszkadzała mi dwucentymetrowa otoczka tłuszczu. Brrr, tego to ja
>>>>>>>>> nie
>>>>>>>>> znosiłem!
>>>>>>>>
>>>>>>>> Albo te białe oczka w kiełbasach! Chyba większość ludzi, którzy byli
>>>>>>>> dziećmi w tamtym okresie, ma podobne przeżycia.
>>>>>>>
>>>>>>> Ja jadłem kiełbasę robioną na wsi, w domu: przechowywana w słojach
>>>>>>> szklanych przypominała smalec z wielkimi kawałkami mięsa wtopionymi
>>>>>>> w ten smalec do słoja. Przeżycia mam z dzieciństwa jak widzisz
>>>>>>> smakowite
>>>>>>> i chyba dzięki temu nie zaraziłem się wstrętem do tłuszczu z mediów.
>>>>>>
>>>>>> Drugia wypowiedź z sensem - chyba zacznę numerować... Aż dziw, że nie
>>>>>> chcesz sam sobie zrobić takiej "słoikówki" i dziś. Mięso niby inne, bo
>>>>>> mniej tłuste, ale można słoninki dodać i jest mniamuśnie :-)
>>>>>
>>>>> A gdzie wyczytałaś że nie chcę?
>>>>
>>>> U Ciebie :-)
>>>> Przecież gdybyś chciał, to byś tak nie tęsknił i nie wspominał z
>>>> rozrzewnieniem, tylko sobie zrobił :-)
>>>
>>> Nie, Ty to wyczytałaś u siebie... nie u mnie.
>>> Ja nie tylko chciałem zrobić co wypytywałem Cię o przepis
>>> jak pisałaś o tym tutaj na grupie... pamiętasz?
>>
>> Przykro mi, ale tylu osobom podawałam przepisy...
>> 3-]
>
> Ale czemu Ci przykro?
Bo nie pamiętam 3-]
|