Data: 2004-05-20 20:41:10
Temat: Re: Nóż do sushi...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <4...@o...com> Magdalena Bassett wrote:
>
>
> Wladyslaw Los wrote:
>
>>
>> Powiedzcie mi, co się kraje takimi nożami? Przecież suszi to gotowany
>> wystygły ryż?
>
> Jezeli tak twierdzisz, to raczej nie masz pojecia o sushi.
Ja tam się na japońskiej kuchni nie zanm, ale wiem, że mamy tu wielu
jej znakomitych znawców. ;-)
> Ryz jest
> tylko nosnikiem, wypelniaczem,
A ja zawsze sądziłem, że zimny ryż to podstawa suszi.
> a cala reszta skladnikow jak
> najbardziej wymaga krojenia, i to takiego, zeby w zadnym wypadku nie
> zgniesc tego, co sie tnie, wiec noz musi byc ostry, cienki,
> odpowiednio szeroki,
I od $200 w górę?
> elastyczny, tak, zeby przy najlzejszym dotknieciu
> cial wszystko, poczynajac od suchych morszczynow, przez surowa rybe do
> wielu warzyw, ktore moga byc bardzo twarde, jak np. marynowana marchew.
A właściwie dlaczego ma się to wszystko krajać jednym nożem?
Władysław
|