Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Panierowanie filetów rybnych
Date: Tue, 27 Apr 2004 11:35:37 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <c6l9i7$ggd$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <c6k9jn$8vr$1@news.onet.pl> <c6kbuo$ie2$1@inews.gazeta.pl>
Reply-To: "Anna Ladorucka" <a...@N...wp.pl>
NNTP-Posting-Host: apj75.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1083058572 16909 83.26.252.75 (27 Apr 2004 09:36:12
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Apr 2004 09:36:12 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:199562
Ukryj nagłówki
waldek wrote:
> Taki filet można już panierować. Sól, pieprz (dużo), mąka, jajo,
> tarta bułka zmieszana z solą. Po zapanierowaniu filet *musi*
> koniecznie poleżeć w spokoju 15-20 minut. Nie wiem dlaczego, ale gdy
> nie poleży, to panierka i tak odejdzie.
Moje filety smaze zaraz po panierowaniu, bez lezakowania i jakos sie
trzyma...
Ale moze od poczatku. Filety lekko rozmrazam, tzn. rozmrazaja sie same na
tyle, na ile zdaza w drodze z targu do domu ;). Posypuje je sola, dzieki
czemu rozmrazaja sie z wierzchu, a po chwili panieruje w mace ziemniaczanej,
jaju i bulce tartej i natychmiast na patelnie. Acha, w miedzyczasie
doprawiam je pieprzem lub dodatkowo ziolami. Nie skrapiam cytryna przed
smazeniem. I to by bylo na tyle.
Do niedawna mialam ogromny problem z filetami, cokolwiek bym nie robila, to
sie rozpadaly, panierka odchodzila etc. I co? Okazalo sie, ze wystarczy
zmienic miejsce, w ktorym je kupuje. Najwyrazniej tam, gdzie teraz kupuje,
filety sa prawidlowo zamrozone - tak aby nie zawieraly nadmiernej ilosci
lodu. Jak ktos slusznie na tej grupie zauwazyl, trudno jest usmazyc lod ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|