Data: 2004-04-27 09:35:37
Temat: Re: Panierowanie filetów rybnych
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
waldek wrote:
> Taki filet można już panierować. Sól, pieprz (dużo), mąka, jajo,
> tarta bułka zmieszana z solą. Po zapanierowaniu filet *musi*
> koniecznie poleżeć w spokoju 15-20 minut. Nie wiem dlaczego, ale gdy
> nie poleży, to panierka i tak odejdzie.
Moje filety smaze zaraz po panierowaniu, bez lezakowania i jakos sie
trzyma...
Ale moze od poczatku. Filety lekko rozmrazam, tzn. rozmrazaja sie same na
tyle, na ile zdaza w drodze z targu do domu ;). Posypuje je sola, dzieki
czemu rozmrazaja sie z wierzchu, a po chwili panieruje w mace ziemniaczanej,
jaju i bulce tartej i natychmiast na patelnie. Acha, w miedzyczasie
doprawiam je pieprzem lub dodatkowo ziolami. Nie skrapiam cytryna przed
smazeniem. I to by bylo na tyle.
Do niedawna mialam ogromny problem z filetami, cokolwiek bym nie robila, to
sie rozpadaly, panierka odchodzila etc. I co? Okazalo sie, ze wystarczy
zmienic miejsce, w ktorym je kupuje. Najwyrazniej tam, gdzie teraz kupuje,
filety sa prawidlowo zamrozone - tak aby nie zawieraly nadmiernej ilosci
lodu. Jak ktos slusznie na tej grupie zauwazyl, trudno jest usmazyc lod ;).
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
|