Data: 2008-09-17 21:07:53
Temat: Re: Pasta z czerwonej papryki?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 17 Sep 2008 22:54:38 +0200, medea napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Z takiej opieczonej, z oliwą, do chleba np. - robił ktoś? czosnek do tego
>> się daje? a papryczkę ostrą? i co jeszcze? - byle bez pomidorów, bo chodzi
>> mi o pastę paprykową stricte.
>> Został mi wór papryki czerwonej, dojrzałej. Marynowanej mam już mnóstwo.
>> Trzebaby coś innego... Pomyślałam o paście, bo to i do chleba, i jako dip
>> (po rozrzedzeniu czymś), i jako przyprawa byłoby chyba dobre.
>> Ktoś ma jakiś dobry przepis?
>
> Może tak jak do pesto dodać trochę parmezanu? Czosnek brzmi dobrze,
> tylko nie wiem, czy jak dłużej postoi, to nie zgorzknieje.
Myślałam o takiej paście w słoiczkach - na zimę... więc ten parmezan to
chyba już przed samą konsumpcją, a czosnek - tak jakoś na gorąco razem z tą
papryką rozdusić, i z oliwą oczywiście, chyba się to nawet najpierw
miksowało.
Ktoś tu chyba o podobnej paście mówił... Najwyżej sama poeksperymentuję,
udokumentuję i opowiem wrażenia później, jeśli dobre wyjdzie.
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)
|