Data: 2012-01-12 23:10:20
Temat: Re: Pekajace jaja
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 12 Jan 2012 22:35:14 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
> 1,5 ma m taką klepsydrę i działa te 1,5 min.
Mam jajowar, już od dawna - wlewa się troszkę wody na dno, jajka gotowane
są w parze, urządzonko piszczy kiedy jajka są gotowe. Jest na nim skala i
pokrętło do ustawiania "twardości" jajek. Oczywiście po kilku użyciach
nabywa sie orientacji co do jego ustawienia, ponieważ zależy to od ilości,
wielkości i stopnia wychłodzenia wkładanych jajek. Jednakże sprawa jest
prosta, szybko się wypracowuje tę orientację.
I też trzeba przekłuć szerszy koniec jajka - do aparatu jest dołączona
miarka do wody, a pod nią jest szpikulec, bardzo wygodne.
--
XL
|