Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.
iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neo
strada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
Date: Sun, 23 May 2010 16:22:37 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 36
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.130.170
X-Trace: 1274624559 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17086 79.191.130.170:50227
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328154
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 23 May 2010 15:23:08 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dziś.
>
> 2,5 kg pręgi wołowej (foremny prostopadłościenny kawałek, ścinki poszły na
> rosół) zabajcować 2,5 doby (tak wyszło, to znacznie lepiej niż kilka
> godzin) w worku foliowym (z atestem!) w lodówce, obracając kilka razy. Dla
> wygosy torebka oczywiście szczelnie zawiazana po wyparciu powietrza,
> wstawiona do głębszej miski.
> Marynata:
> - ocet winny biały 1 część
> - olej 2 części
> - pieprz zielony, czarny, trochę soli (reszta soli będzie dodana do
> duszenia) i pół łyżeczki czosnku granulowanego
> - 2 łyżki sosu sojowego jasnego
> - cebula w piórkach, plasterki marchwi i pietruszki
> W sumie szklanka bajcu.
>
> Mięso wyjąć, obsmażyć w rondlu na oleju na złocisto razem z połową sporej
> cebuli grubo pokrojoną, wlać pozostały bajc z torebki po mięsie wraz ze
> wszystkimi dodatkami warzywnymi, posolić do smaku (soli było dosyć mało w
> marynacie), podlać wrzątkiem aby płyn prawie przykrył mięso, przykryć,
> dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 godziny od zawrzenia,
> przewracając 2-3 razy w trakcie, dolewając wrzątku (nie zimnej wody!), aby
> sosu było powyżej połowy wys. mięsa.
>
> Po uduszeniu mięso pokroić w grube plastry, sos zostawić "ałnaturel" albo
> jeszcze doprawić i zagęścić wg uznania. Dodatki - ziemniaki młode lub
> kopytka, co kto lubi.
> Pyszne mięso, ekstra, polecam! Rozpływa się w ustach. Zwłaszcza pręga, bo
> można zrobić tę pieczeń i z udźca, ligawy itp, tylko wtedy godzinę dłużej
> trwa duszenie.
...Po pokrojeniu w plastry dobrze jest wlożyć mięso jeszcze na chwilę do
sosu i podgrzać znów, aby mięso przeszło sosem - jest wtedy wspaniałe.
|