Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pieczeń duszona z pręgi. Re: Pieczeń duszona z pręgi.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pieczeń duszona z pręgi.

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!feeder2.cambriumusenet.nl!feed.tweaknews.nl!209.197.12.246.MISMATCH!nx02.
iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neo
strada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pieczeń duszona z pręgi.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <8qw2oqzm4r05$.15p5181rc7vb6.dlg@40tude.net>
Date: Sun, 23 May 2010 16:22:37 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 36
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.130.170
X-Trace: 1274624559 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 17086 79.191.130.170:50227
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:328154
Ukryj nagłówki

Dnia Sun, 23 May 2010 15:23:08 +0200, Ikselka napisał(a):

> Dziś.
>
> 2,5 kg pręgi wołowej (foremny prostopadłościenny kawałek, ścinki poszły na
> rosół) zabajcować 2,5 doby (tak wyszło, to znacznie lepiej niż kilka
> godzin) w worku foliowym (z atestem!) w lodówce, obracając kilka razy. Dla
> wygosy torebka oczywiście szczelnie zawiazana po wyparciu powietrza,
> wstawiona do głębszej miski.
> Marynata:
> - ocet winny biały 1 część
> - olej 2 części
> - pieprz zielony, czarny, trochę soli (reszta soli będzie dodana do
> duszenia) i pół łyżeczki czosnku granulowanego
> - 2 łyżki sosu sojowego jasnego
> - cebula w piórkach, plasterki marchwi i pietruszki
> W sumie szklanka bajcu.
>
> Mięso wyjąć, obsmażyć w rondlu na oleju na złocisto razem z połową sporej
> cebuli grubo pokrojoną, wlać pozostały bajc z torebki po mięsie wraz ze
> wszystkimi dodatkami warzywnymi, posolić do smaku (soli było dosyć mało w
> marynacie), podlać wrzątkiem aby płyn prawie przykrył mięso, przykryć,
> dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 godziny od zawrzenia,
> przewracając 2-3 razy w trakcie, dolewając wrzątku (nie zimnej wody!), aby
> sosu było powyżej połowy wys. mięsa.
>
> Po uduszeniu mięso pokroić w grube plastry, sos zostawić "ałnaturel" albo
> jeszcze doprawić i zagęścić wg uznania. Dodatki - ziemniaki młode lub
> kopytka, co kto lubi.
> Pyszne mięso, ekstra, polecam! Rozpływa się w ustach. Zwłaszcza pręga, bo
> można zrobić tę pieczeń i z udźca, ligawy itp, tylko wtedy godzinę dłużej
> trwa duszenie.

...Po pokrojeniu w plastry dobrze jest wlożyć mięso jeszcze na chwilę do
sosu i podgrzać znów, aby mięso przeszło sosem - jest wtedy wspaniałe.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
25.05 Diabełson
25.05 Ikselka
27.05 Barbara K.
27.05 Panslavista
27.05 E.
27.05 Ikselka
27.05 Ikselka
27.05 Panslavista
27.05 Panslavista
27.05 Xena
28.05 Ikselka
28.05 Ikselka
28.05 Ikselka
28.05 Ikselka
28.05 Panslavista
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"