Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierniczki Pana Pazio
Date: Tue, 29 Nov 2016 14:34:52 +0100
Organization: private
Lines: 55
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <583c712f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<583d5183$0$15209$65785112@news.neostrada.pl>
<583d7b49$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 078088255037.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1480426499 29076 78.88.255.37 (29 Nov 2016 13:34:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Nov 2016 13:34:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374695
Ukryj nagłówki
W dniu .11.2016 o 13:57 FEniks <x...@p...fm> pisze:
> W dniu 29.11.2016 o 10:59, Pomidor pisze:
>>
>> z kwasem przez okres dojrzewania ciasta do momentu aż kucharka zacznie
>> ciasto piec, niech wsypie pół łyżeczki sody do zimnej wody z łyżeczką
>> soku z
>> cytryny
>> i zobaczy czy reakcja "poczeka" na podgrzewanie.
>
> W pierniczkach pana Pazio czeka. Przynajmniej jeden dzień.
>
> BTW Nie chodzi o to, czy czeka z reakcją z kwasem czy nie, ale o to czy
> na drugi, trzeci, dziesiąty, ~ochnasty dzień nadal zadziała pod wpływem
> temperatury. Doświadczenie (także pana Pazio) mówi, że jak najbardziej
> tak.
Ależ to, co już się pod wpływem kwaśnego środowiska rozłożyło, nie może
zareagować powtórnie już z niczym! To już są nieaktywne produkty reakcji
chemicznej, w tym kluczowe dla nas CO2 błąkające się gdzieś w atmosferze :)
Owe CO2 straciliśmy bezpowrotnie.
To, że resztki nierozłożonej sody zostały (po tygodniach/miesiącach
leżakowania ciasta) aktywne, można rozpatrywać wyłącznie w kategoriach
wiary (nieuzasadnionej).
Zauważcie, sodę trzeba koniecznie przechowywać w szczelnych opakowaniach,
bo ona rozłoży się nawet pod wpływem wilgoci i kwaśnych "waporów" z
powietrza :)
Ciasto jej do tego niepotrzebne.
--
Trefniś
|