Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierniczki Pana Pazio Re: Pierniczki Pana Pazio

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pierniczki Pana Pazio

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.interia.pl!not-for-mail
From: Trefniś <t...@m...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierniczki Pana Pazio
Date: Tue, 29 Nov 2016 14:34:52 +0100
Organization: private
Lines: 55
Message-ID: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
References: <583c712f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<583d5183$0$15209$65785112@news.neostrada.pl>
<583d7b49$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 078088255037.wroclaw.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed; delsp=yes
Content-Transfer-Encoding: Quoted-Printable
X-Trace: usenet.news.interia.pl 1480426499 29076 78.88.255.37 (29 Nov 2016 13:34:59
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...interia.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Nov 2016 13:34:59 +0000 (UTC)
User-Agent: Opera Mail/1.0 (Win32)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374695
Ukryj nagłówki

W dniu .11.2016 o 13:57 FEniks <x...@p...fm> pisze:

> W dniu 29.11.2016 o 10:59, Pomidor pisze:
>>
>> z kwasem przez okres dojrzewania ciasta do momentu aż kucharka zacznie
>> ciasto piec, niech wsypie pół łyżeczki sody do zimnej wody z łyżeczką
>> soku z
>> cytryny
>> i zobaczy czy reakcja "poczeka" na podgrzewanie.
>
> W pierniczkach pana Pazio czeka. Przynajmniej jeden dzień.
>
> BTW Nie chodzi o to, czy czeka z reakcją z kwasem czy nie, ale o to czy
> na drugi, trzeci, dziesiąty, ~ochnasty dzień nadal zadziała pod wpływem
> temperatury. Doświadczenie (także pana Pazio) mówi, że jak najbardziej
> tak.

Ależ to, co już się pod wpływem kwaśnego środowiska rozłożyło, nie może
zareagować powtórnie już z niczym! To już są nieaktywne produkty reakcji
chemicznej, w tym kluczowe dla nas CO2 błąkające się gdzieś w atmosferze :)
Owe CO2 straciliśmy bezpowrotnie.

To, że resztki nierozłożonej sody zostały (po tygodniach/miesiącach
leżakowania ciasta) aktywne, można rozpatrywać wyłącznie w kategoriach
wiary (nieuzasadnionej).
Zauważcie, sodę trzeba koniecznie przechowywać w szczelnych opakowaniach,
bo ona rozłoży się nawet pod wpływem wilgoci i kwaśnych "waporów" z
powietrza :)
Ciasto jej do tego niepotrzebne.

--
Trefniś

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.11 Trefniś
29.11 Trefniś
29.11 bbjk
29.11 FEniks
29.11 Jarosław Sokołowski
29.11 Trefniś
29.11 bbjk
29.11 Trefniś
29.11 Jarosław Sokołowski
29.11 FEniks
29.11 bbjk
29.11 Qrczak
29.11 Qrczak
29.11 bbjk
29.11 Jarosław Sokołowski
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?