Data: 2016-11-22 00:34:19
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 21 Nov 2016 23:29:27 +0100, FEniks napisał(a):
> Planuję zrobić i taki oto przepis wynalazłam:
>
> http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
>
> Jakieś uwagi, podpowiedzi? Powinno się toto udać?
>
Jeśli JUŻ zrobiłaś, to ma słabą szansę wyjść z tego po prostu jakiś tam
piernik, bo kilka tygodni leżakowania ciasta to mało - po upieczeniu
powinien się "przegryzać" w pergaminie i folii alu jeszcze min. 2 tygodnie,
żeby osiągnąć pełnię smaku i odpowiednią szlachetność, a i tak
długodojrzewajacym go nazwać nie można.
Sądząc z nazwy "długodojrzewający" w przepisie - pomyślałam, że on ma być
gotowy najwcześniej na Wielkanoc, bo prawdziwie dojrzewające piernikowe
ciasto leżakowało przed upieczeniem minimum kilka miesięcy do kilku lat
nawet - a tu tylko namiastka zdaje się. Można iść na skróty i nawet szynkę
"parmeńską" zrobić w tydzień.
|