Data: 2016-11-22 18:03:45
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 22.11.2016 o 16:56, Qrczak pisze:
> Dnia 2016-11-21 23:29, obywatel FEniks uprzejmie donosi:
>> Planuję zrobić i taki oto przepis wynalazłam:
>>
>> http://cupcakefactory.pl/piernik-staropolski-dlugodo
jrzewajacy/
>>
>> Jakieś uwagi, podpowiedzi? Powinno się toto udać?
>
> Z takiego ciasta co roku piekę małe pierniczki.
> Jeśli przed świętami wciąż zęby łamią, dobrze robi zapuszkowanie ich z
> jabłkiem.
W moim przepisie na pierniczki, które co roku robię, jest o połowę mniej
miodu, o łyżeczkę mniej sody, a zamiast mleka kwaśna śmietana w ilości
250ml. No i główna różnica jednak polega na tym, że pierniczki
dojrzewają (czyt. kruszeją) po upieczeniu, a tutaj ciasto ma czekać 4
tyg. w lodówce surowe.
Ewa
|