Data: 2016-11-22 10:03:17
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-11-22 o 00:34, Ikselka pisze:
>> Jeśli JUŻ zrobiłaś, to ma słabą szansę wyjść z tego po prostu jakiś tam
>> piernik, bo kilka tygodni leżakowania ciasta to mało - po upieczeniu
>> powinien się "przegryzać" w pergaminie i folii alu jeszcze min. 2 tygodnie,
> Czytałam, że nie należy używac folii aluminiowej, bo szkodliwa dla zdrowia.
Tak, to ja pisałam tu o tym, szczególnie odnosząc się do używania jej do
wykładania form i przykrywania podczas pieczenia.
Napisałam "w pergaminie i folii alu". Nigdy niczego nie zawijam wprost w
folię alu, a używam jej tylko do zabezpieczania zimnych produktów uprzednio
zawiniętych w pergamin (a raczej papier do pieczenia). Folia alu pełni rolę
zabezpieczenia przed nadmiernym wysychaniem - bardzo luźno owinięta wokół
pergaminu, aby jednak zachować minimalną cyrkulację powietrza i wilgoci.
Papier do pieczenia/pergamin izoluje produkt od folii.
--
XL
|