Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik świąteczny dojrzewający Re: Piernik świąteczny dojrzewający

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Piernik świąteczny dojrzewający

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-11-30 16:13:04
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki

W dniu 30.11.2016 o 12:11, Trefniś pisze:
> W dniu .11.2016 o 23:27 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>> W dniu 29.11.2016 o 19:40, Trefniś pisze:
>>>
>>> Przesiadywanie na pl.rec.kuchnia (bo ulubione grupy już nie
>>> działają) nie zastąpi kulinarnego doświadczenia, a już tym bardziej
>>> wyobraźni. Nie wystarczy poczytać w sieci przepisy piernikowe...
>>
>> Ano właśnie! Zrób eksperyment z tą sodą dodaną dzień, dwa wcześniej.
>
> Ewa, nie Ciebie miałem na myśli pisząc o gawędziarzu :)

To nie ma większego znaczenia kogo miałeś na myśli.

> W odróżnieniu od rzeczonego Ty doświadczenie masz, nie epatujesz
> wyłącznie opowiastkami "gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie" :)
>
> Dzień lub dwa to jest zupełnie co innego, niż miesiące całe.

Niby dlaczego, skoro "soda reaguje natychmiast i bezpowrotnie tracimy CO2"?

> Przypominam, ciasto piernikowe ma zupełnie inną konsystencję niż
> biszkopt, który ma większe szanse utrzymać owe spulchnienie przez te
> dwa dni.

Biszkopt? Broń Boże! Znowu kłania się doświadczenie. Ciasto biszkoptowe
nie upieczone natychmiast, a np. na drugi dzień, klapnie po prostu i nic
z niego dobrego nie będzie (chyba że ktoś lubi zakalce). Ciasto
piernikowe z sodą może poleżeć kilka dni w lodówce, a w piekarniku po
tym leżakowaniu urośnie.

>
> Zwłaszcza, że w biszkopcie raczej trudno o środowisko kwasowe (XL
> pisała Ci, że konieczna śmietana lub tym podobne).

Zrób sobie eksperyment - do pół szklanki zimnej wody dodaj pół łyżeczki
(lub całą) sody. Potem wlej tę wodę z sodą do garnuszka i zacznij ogrzewać.

Ewa

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
30.11 Jarosław Sokołowski
30.11 Trefniś
30.11 Ikselka
30.11 Animka
30.11 FEniks
30.11 Trefniś
30.11 FEniks
30.11 FEniks
30.11 Ikselka
30.11 Jarosław Sokołowski
30.11 Ikselka
30.11 FEniks
01.12 Jarosław Sokołowski
01.12 Trefniś
01.12 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?