Data: 2016-11-30 22:55:13
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Wed, 30 Nov 2016 19:28:52 +0100, Animka napisał(a):
> W dniu 2016-11-30 o 01:03, Ikselka pisze:
>> Tyle że tzw. ciasta "na sodzie" koniecznie w składzie powinny mieć i kwas
>> - kwaśną śmietanę, nieco octu lub inne podobne. Żeby mogły urosnąć.
>>> Zapomniałam co moja mamusia dodawała do ciasta na faworki, żeby trochę
>>> urosły.
> Klasyczne faworki rosną od wtłaczania powietrza :-)
>
> Czyli nie daje się nic na wzrost. OK.
W tradycji polecane jest długotrwałe wybijanie ciasta wałkiem albo o blat.
Ja jednak stosuję wielokrotne składanie przy wałkowaniu - zwłaszcza że mam
wałkującą przystawkę do mojej maszynki Atlas z silniczkiem :-)
|